Ez a 6 legnépszerűbb paprikafajta! Melyik a kedvenced?

Írta: ,

Ugye, te is szereted a paprikát? Tápanyagainak hatását, egyedi ízét, frissességét nap mint nap élvezhetjük, akár nyersen, szendvicshez adva, akár főve, sülve, párolva, grillezve. Azt biztosan tudod, hogy Kolombusz Kristóf hozta el Amerikából Európába, és Szent-Györgyi Albert vonta ki belőle a C-vitamint – pedig egyébként nem kedvelte, nem is fogyasztotta ezt a zöldséget. Cikkünkben leírtuk néhány paprikafajta tulajdonságait. 

Tölteni való paprika

Ez a hagyományos magyar paprika, a legnépszerűbb paprikafajtánk. Imádjuk, mert illatos, ropogós és zamatos.

Ahogy a nevében is benne van, ezzel készítjük a töltött paprikát, de szendvicsekhez is ezt esszük. Étkezési, fehér, TV- és lecsópaprikának is hívjuk.

Savanyúságként is fogyasztjuk, például karikákra vágva, hagyma- és paradicsomkarikákkal, ecetes lében, valamint savanyú káposztával töltve.

Szent-Györgyi Albert a szegedi paprikából állított elő C-vitamint, amiért Nobel-díjat kapott.

Kápia

Nemcsak nyersen, de sülve és grillezve is kitűnő az íze. A török konyha egyik kedvenc alapanyaga.

Akár a paradicsompaprika, sötétzöld színűből érik meg pirosra. Kemény, vastag, roppanós húsa alig veszít rugalmasságából a tárolás alatt.

Magas cukortartalmú, zamatos zöldség, jó beleharapni. Akkor takarítják be, amikor már elérte a piros színt, fogyasztani is ekkortól szoktuk.

Érdekes, hogy tárolás közben a benne lévő C-vitamin magas mennyisége nem csökken, hanem növekszik.