Ugye, te is szereted a paprikát? Tápanyagainak hatását, egyedi ízét, frissességét nap mint nap élvezhetjük, akár nyersen, szendvicshez adva, akár főve, sülve, párolva, grillezve. Azt biztosan tudod, hogy Kolombusz Kristóf hozta el Amerikából Európába, és Szent-Györgyi Albert vonta ki belőle a C-vitamint – pedig egyébként nem kedvelte, nem is fogyasztotta ezt a zöldséget. Cikkünkben leírtuk néhány paprikafajta tulajdonságait.
Tölteni való paprika
Ez a hagyományos magyar paprika, a legnépszerűbb paprikafajtánk. Imádjuk, mert illatos, ropogós és zamatos.
Ahogy a nevében is benne van, ezzel készítjük a töltött paprikát, de szendvicsekhez is ezt esszük. Étkezési, fehér, TV- és lecsópaprikának is hívjuk.
Savanyúságként is fogyasztjuk, például karikákra vágva, hagyma- és paradicsomkarikákkal, ecetes lében, valamint savanyú káposztával töltve.
Szent-Györgyi Albert a szegedi paprikából állított elő C-vitamint, amiért Nobel-díjat kapott.
Kápia
Nemcsak nyersen, de sülve és grillezve is kitűnő az íze. A török konyha egyik kedvenc alapanyaga.
Akár a paradicsompaprika, sötétzöld színűből érik meg pirosra. Kemény, vastag, roppanós húsa alig veszít rugalmasságából a tárolás alatt.
Magas cukortartalmú, zamatos zöldség, jó beleharapni. Akkor takarítják be, amikor már elérte a piros színt, fogyasztani is ekkortól szoktuk.
Érdekes, hogy tárolás közben a benne lévő C-vitamin magas mennyisége nem csökken, hanem növekszik.
Kaliforniai paprika
Tudtad, hogy a kaliforniai paprika egy édes chilifajta?
Zöld, sárga, narancssárga vagy sötétpiros színű, mégsem négyféle paprika, a színek csupán az érettségi állapotát jelentik.
Ha rövid ideig, alacsony hőfokon pároljuk, akkor megőrzi édes, gyümölcsös zamatát és tápanyagait.
Ha gyümölcsösebb ízt szeretnél adni az ételnek, a piros vagy a sárga paprikát használd.
Chili
A magházat főzés előtt el kell távolítani, nehogy megkeserítse az ételt.
Ez a fűszernövény Közép- és Dél-Amerikában terem, a mexikói ételek egyik fontos adaléka. Mártások, saláták, sült és grillezett húsok készülnek vele.
A chili csípősségét a kapszaicin nevű anyag adja.
Az aztékok átpasszírozták a paprikát, és fájdalomcsillapításra használták a paprikapépet, azzal borogatták fájó testrészeiket.
Almapaprika
Paradicsompaprikának és pritaminpaprikának is hívjuk.
Édes aromájú, vastag, ropogós húsú paprika. Főleg savanyúságként fogyasztjuk, édesen és csípősen egyaránt finom.
Magyar specialitás, a pikáns-fűszeres páclé, amiben elteszik, egyedi ízt kölcsönöz neki.
Finom krémet készíthetsz belőle, ha ledarálod és besózod.
Pepperoni paprika
Olasz eredetű a neve, a „peperone” szó többes száma a „peperoni”.
Pizzára szokás tenni, és így hívják az erőspaprikát, valamint a legtöbbször sertéshúsból készülő, csípős paprikás szalámit is.
Élénk zöld színű, 20-30 cm hosszúságúra is megnőhet. Erősen csípős ízű. Hosszúkás, lapos, savanyúságot is készítenek belőle.
Nálunk, Magyarországon „hegyes erős” néven emlegetik.