Változnia kell az étrendednek az életkoroddal – figyelj oda erre a táplálkozásodban

Nagy Niki
Írta: ,

Talán nem meglepő, de ahogy változik a tested, úgy van szüksége különböző mennyiségű és minőségű tápanyagokra. A legjobban ezt azzal lehet szemléltetni, hogy míg tinédzserkorban az ember ehet bármit, nem hízik, addig a menopauza környékén már igencsak meg kell válogatnia az étrendjét, ha szeretne formás testet magának. Az alábbiakban felsoroljuk, mire figyelj a táplálkozásodban, ahogy idősödsz!

Növeld a fehérjemennyiséget!

Ahogyan idősödünk, sajnos egyre több izmot veszítünk nap mint nap, akkor is, ha ugyanazt csináljuk, mint fiatalabb korunkban. Mindezt úgy tudod ellensúlyozni – és ezt tudományos kutatások is kimutatták már –, hogy több fehérjét fogyasztasz, mint amennyit korábban.

65 év felett például már szükséged van 1-1,2 gramm fehérjére minden egyes testsúlykilogrammod után, a fiatalabb felnőtteknél ez az érték csupán 0,8 gramm.

Érdemes megjegyezni, hogy mindez az izommennyiség megtartására vonatkozik, és nem az izomnövelésre – ha ki akarod gyúrni magad, vagy formás popsit szeretnél, többet kell fogyasztani hozzá.

Kevesebb kalóriát egyél!

Rosszul hangzik, de igaz: az idősebb szervezet kevesebb kalóriát éget el a működésével, így ha nem akarsz hízni, fokozatosan csökkentened kell a kalóriabeviteledet. Mindezért egyedül az anyagcseréd folyamatos lassulását kell hibáztatni. 40 éves kor felett például már évtizedenként 10 százalékkal kell csökkenteni a bevitelt, ami azt jelenti, hogy ha egy átlagos 40 éves, magasabb nőnek 2000 kilokalóriára van szüksége, akkor 70 évesen már csak az 1400 kilokalória az egészséges mennyiség.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?