„Jobban szeretem a csokit, mint a testemet” – Az étkezési zavar jobb, mint az egészséges önkép?

Marity Mira
Írta: ,

A mai modern pszichológia szerint nagyon úgy tűnik, hogy az étkezési zavarok tüneteinek kezelése könnyebb, mint bárkivel elfogadtatni a saját testének szeretetét, illetve meggyőzni az egészséges testkép kialakításának fontosságáról.

Inkább csoki és megbánás

A klinikai pszichológusok az étkezési rendellenességekkel kapcsolatban ellentmondásosnak tűnő megfigyeléseket tettek. A kezelés könnyebb része a tünetek enyhítése, ám az alapnak számító elfogadó testszemléletet egyre nehezebb kialakítani. Amikor valaki kóros nassolási kényszerről számol be, akkor könnyebben szembenéz a saját kudarcával és megvetésével – miszerint nem tud ellenállni a csokoládénak vagy tortaszeletnek –, semmint hogy erőfeszítést tegyen arra, hogy megbékéljen a saját testének hibáival. Magyarán az önvigasztaló desszertfalás és az ezzel járó jutalmazás érzete akkor is elfogadhatóbb az embereknek, ha ez még nagyobb hízással és lelkiismeret-furdalással jár.

Sokan úgy vélik, hogyha a depresszív tünetek akár átmenetileg is megszűnnek egy-egy tábla csoki felfalása révén, a tüneti kezelés és az eredmény inkább elfogadható, mint az, hogy megvonják maguktól a szénhidrátok okozta jó érzéseket.

A táplálkozási zavarok átmeneti öröme

Az étkezési rendellenességek közé nemcsak a kóros falási kényszer tartozik, hanem az anorexia és a bulimia, illetve egyéb kategóriákba nem sorolható rendszertelen táplálkozási szokások. Az étkezési zavar olyan pszichológiai állapot, amely fizikai és lelki tünetekkel is jár. Ezek a rendellenességek saját életritmust vesznek fel, vagyis az evés – vagy éppen nem evés – a mindennapi létezés fókuszába kerül. A biológiai tényezők, a társadalmi nyomás és a családtörténet mindegyike az étkezési zavarokat előidéző tényező.

A média által közvetített tökéletes testkép ideája, és az olyan személyiségjellemzők, mint a perfekcionizmus és a megszállottság, szintén nagy szerepet játszanak az étkezési rendellenesség kialakulásában, amelyeket gyakran depresszió vagy szorongás is kísér.

Ilyen körülmények között a kezelés soha nem egyszerű. Az egészségügyi szakemberek összetett csapata – beleértve a pszichoterapeutát, az orvost, a dietetikust vagy a táplálkozási tanácsadót – együttműködve próbálja kidolgozni a hatékony terápiát, a beteg aktív közreműködésével együtt.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!