Ételkombinációk, amelyek akár beteggé is tehetnek – Együtt sose fogyaszd őket!

Marity Mira
Írta: , Frissítve:

Az „élelmiszer kombinációs elv” az egészségtudatos táplálkozás olyan megközelítése, amelyben a különböző emésztőkörnyezetet igénylő ételeket szeparáltan fogyasztják. Ez nem csak étkezési szempontból tesz jót a szervezetnek, de elejét veszi jó pár emésztéssel kapcsolatos betegségnek is.

Rövid és hosszú távú hatások

Alapvetően senki nem gondolná, hogy bizonyos ételek együtt fogyasztva mekkora kárt okozhatnak. Ha tisztában lennének vele, elkerülnék azt a kombinációt, amit talán eddig minden vasárnapi ebédnél megszoktak. A rossz étel párosítások közvetlen következménye az emésztőrendszer megterhelésével kezdődik, gázok, puffadás, gyomorfájás, hányinger, fáradtság és rossz közérzet jár vele.

Míg a rövid távú hatások egy-két nap alatt tisztázódnak, a hosszú távúak súlyosabb problémákat okozhatnak. Ilyen a rossz lehelet, a száraz bőr, a kiütések, a krónikus gyulladások, az álmatlanság és az állandósult emésztőszervi problémák.

Érdemes tehát több egyszerű élelmiszerkombinációs szabályt követni, hogy megelőzzük a kórképek kialakulását.

Sajt és tojás

Egy finom szalonnás-sonkás omlett sajttal megszórva remek reggeli, ám a fehérje-fehérje kombinációk nem ajánlottak. Egy étkezés során egyetlen koncentrált fehérje könnyebben emészthető és nem igényel annyi energiát. Jobb választás áttérni a zöldséges rántottára, tehát a gombás és paprikás változat teljesen nyerő.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!