Zsírégető sajt: mindennapi ételeink sosem hallott titkai

Sándor Alexandra
Írta: ,
Zsírégető sajt: mindennapi ételeink sosem hallott titkai

Nemcsak egzotikus gyümölcsök, távoli földrészről származó gabonafélék és egyéb méregdrága falatok lehetnek valódi „szuperételek”, hanem azok is, amelyek szinte állandóan a kamrádban figyelnek. A BBC2 tévéműsorából megtudtuk, hogy a britek leggyakrabban fogyasztott élelmiszerei – melyek igencsak népszerűek nálunk is – hogyan hatnak az egészségre.

Zsírégető sajt

Tévedés, hogy a sajt a fogyni vágyók elsőszámú ellensége.

Bár a sajtokban fajtától függően viszonylag sok zsír van, Alice Roberts professzor, a Britain's Favourite Foods - Are They Good for You? házigazdája kifejtette: ebből a tápanyagtípusból nem számít minden egyes gramm a tejtermékek esetében.

Ez a finomság például tele van kalciummal, ami hozzájárul, hogy több zsír haladjon át felszívódás nélkül a tápcsatornádon.


Megéheztél? A legfinomabb sajtos receptek


Az elmélet bizonyítására megkértek egy önként jelentkezőt, hogy egymás után kövesse a dietetikus által összeállított két étrendet. Az egyik kevés tejterméket tartalmazott, s ennek során napi 8 gramm zsír haladt át az illetőn.

A másik viszont bővelkedett tejtermékekben, így a testéből szabadon távozó zsírok mennyisége napi 12,5 g-ra növekedett. Roberts professzor szerint a kalcium „szappan módjára” segít megszabadulni a zsírtól.

Szexi paprika

A paprika ugyancsak a legkedveltebb élelmiszerek egyike mind a briteknél, mind pedig nálunk. Magas C-vitamin tartalmának révén kiválóan erősíti az immunrendszert, ám összeállításunkba nem csupán emiatt került be.

Skót tudósok ugyanis kimutatták, hogy a karotinoid pigmentet tartalmazó kaliforniai változat befolyásolja a bőr árnyalatát, elősegítve a meleg árnyalatú ragyogást. A hatás eléréséhez sárgarépalevet is ihatsz, amiből elég naponta 1,5 dl.

Az elméletet korábban már a The Quarterly Journal of Experimental Psychology című szaklapban is megerősítették, amelyben egy tanulmány szerint az emberek ismerik a „zöldség általi barnulást”, és sokkal vonzóbbnak tartják a nap barnította bőrnél.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!