Ételek az egészséges bélműködésért

Írta: ,

Ahhoz, hogy rendben legyen az emésztésed, naponta legalább 25-35 gramm rostot kell bejuttatnod a szervezetedbe, természetesen megfelelő mennyiségű folyadék kíséretében. Igen ám, de milyen falatokkal valósíthatod ezt meg?

Zöldségek és gyümölcsök

1/5 Zöldségek és gyümölcsök

Nemrég jött divatba hazánkban is a napi ötadagos szabály, ami legalább ennyi zöldség vagy gyümölcs elfogyasztására buzdít.

Ez a taktika viszont némi számolást igényel, és azzal is tisztában kell lenned, hogy egy porciónak az adott csemegéből konkrétan mennyi felel meg.

Sokkal egyszerűbb, ha elhatározod: mostantól minden étkezésbe igyekszel némi zöldséget vagy gyümölcsöt csempészni.


Elég rostosan táplálkozol? A rostban gazdag étrend alapjai


Ebédnél és vacsoránál az az ideális, ha a tányér felét zöldségekkel pakolod tele, nassolnivalónak pedig feldolgozott élelmiszerek helyett inkább gyümölcsöt viszel magaddal reggel.

A bőséges rosttartalomnak köszönhetően nemcsak, hogy az emésztésed, de még a közérzeted is jobb lesz!

Teljes értékű gabonafélék

2/5 Teljes értékű gabonafélék

Biztosan hallottad már, hogy a finomított lisztből készült kenyér és pékáru „egészségtelenebb”, mint a teljes kiőrlésű változat. De miért is?

Míg utóbbi a gabonaszemek összes létfontosságú részét tartalmazza – így több rostot, vitamint és ásványi anyagot rejt magában –, előbbi sajnos olyan erjedési folyamatokhoz járul hozzá a tápcsatornában, amelyek emésztési problémákkal járhatnak.

Noha napi egy-két szelet kenyértől vagy péksüteménytől a gluténérzékenyeket kivéve senkinek sem lesz baja, a legtöbben sajnos ennél jóval nagyobb mennyiségű finomliszt-alapú terméket fogyasztanak.

Pedig ha csak erre figyelsz oda, már akkor is csodát tehetsz magaddal!

Hüvelyesek

3/5 Hüvelyesek

A vegetáriánus étrend legkiválóbb fehérjeforrásait sokan méltatlanul mellőzik az asztalról.

Pedig a közéjük tartozó bab, lencse és csicseriborsó rostban is felbecsülhetetlenül gazdag, amivel ez a táplálékcsoport olyan párosítást nyújt, hogy tulajdonképpen az egészséges étkezés egyik alapja.

Ha összeszámolod, mennyit eszel most ezekből összesen, valószínűleg elkeserítően aprócska számot kapsz, noha a dietetikusok legalább heti négy, de lehetőség szerint inkább napi egy adagot javasolnak.

A hüvelyesek előnye, hogy levesnek, egytálételnek, köretnek és salátának is kiválóak, tehát rengetegféleképpen odavarázsolhatod őket a tányérodra.

Csonthéjasok és magvak

4/5 Csonthéjasok és magvak

Fehérje, rost és jótékony zsírsavak – ezek a csonthéjasok és a magvak mellett szóló legfőbb érvek a konyhában.

Noha a folyton diétázó nemzedék tagjai főgonosznak kiálthatják ki a diót, a mogyorót és a mandulát a kalóriatartalmuk miatt, napi egy maroknyi mennyiség – persze, az összes kalóriabevitelbe kalkulálva – valójában az egészséget szolgálja.

Amennyiben zsírszegény tejtermékbe keverve fogyasztod őket, ideális „löketet” biztosíthatsz az emésztésednek anélkül, hogy hashajtóra lenne szükséged.

Fontos, hogy lehetőleg tartósítószer nélküli és sózatlan-ízesítetlen csonthéjasokat és magvakat (v)egyél, különben a jótékony hatás könnyen a visszájára fordulhat!

Igyál is mellé!

5/5 Igyál is mellé!

A bélproblémák azokat sem feltétlenül kímélik, akik odafigyelnek az étkezésre, s emögött leggyakrabban a krónikus folyadékhiány húzódik meg.

Ehetsz ugyanis szinte bármit, ha nem jut naponta legalább másfél liternyihez a szervezeted.

Lényeges, hogy a szénsavas-cukros üdítőket messzire kerüld el, vagy első lépésként legalább próbáld korlátozni a mennyiségüket, hiszen ezek több fronton is ártanak az emésztésednek!

A puffasztó hatás mellett előmozdítják az erjedési folyamatokat is, tehát jobban jársz, ha tiszta vízre voksolsz helyettük.

A másfél literes folyadékszükségletet pedig ne vedd szentírásnak, hiszen ha lefelé nem is, felfelé eltérhetsz az átlagtól, amennyiben a fizikai és a szellemi terhelés úgy kívánja.