Zsírégető sajt és vonzó paprika – Ételeink sosem hallott titkai

Sándor Alexandra
Írta: ,
Zsírégető sajt és vonzó paprika – Ételeink sosem hallott titkai

Nemcsak egzotikus gyümölcsök, távoli földrészről származó gabonafélék és egyéb méregdrága falatok lehetnek valódi „szuperételek”, hanem azok is, amelyek szinte állandóan a kamrádban figyelnek. A BBC2 tévéműsorából megtudtuk, hogy a britek leggyakrabban fogyasztott élelmiszerei – melyek igencsak népszerűek nálunk is – hogyan hatnak az egészségre.

Alma, a polifenol-bomba

A polifenolok jótékony hatásáról ezerféle forrásból hallhattál már.

Az őrület odáig fokozódott, hogy sokan már étrend-kiegészítő formájában is igyekeznek magukhoz venni ezt a csodás vegyületcsoportot – persze, közben kérdés, hogy egyáltalán tudják-e, mire jó.

A növényi eredetű szerves vegyületek eme válfaja véd a szívbetegségek, a magas koleszterinszint, az Alzheimer-kór és bizonyos rákfajták ellen.

Egyik legbőségesebb forrása pedig nem más, mint a britek és a magyarok legkedvesebb, legkönnyebben elérhető gyümölcse: az alma. Nem mindegy azonban, milyet választasz.

A BBC2 műsorában arra jutottak az egyes típusokat összehasonlítva, hogy a legtöbb tápanyagot a Granny Smith tartalmazza, míg a mezőnyben a legkevesebbjét a Gala.

A polifenolok legalább fele a héjban található, tehát a hámozást inkább hanyagold!

Szexi paprika

A paprika ugyancsak a legkedveltebb élelmiszerek egyike mind a briteknél, mind pedig nálunk. Magas C-vitamin tartalmának révén kiválóan erősíti az immunrendszert, ám összeállításunkba nem csupán emiatt került be.

Skót tudósok ugyanis kimutatták, hogy a karotinoid pigmentet tartalmazó kaliforniai változat befolyásolja a bőr árnyalatát, elősegítve a meleg árnyalatú ragyogást. A hatás eléréséhez sárgarépalevet is ihatsz, amiből elég naponta 1,5 dl.

Az elméletet korábban már a The Quarterly Journal of Experimental Psychology című szaklapban is megerősítették, amelyben egy tanulmány szerint az emberek ismerik a „zöldség általi barnulást”, és sokkal vonzóbbnak tartják a nap barnította bőrnél.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv