Ételallergia és ételintolerancia – A szakértő szerint ezért vedd komolyan!

Szendrey Adrienn
Írta: ,

Míg az ételallergiákat már viszonylag régebb óta ismerjük, addig az intoleranciákat a 21. század emberének a betegségének szokták nevezni. Ez nem azt jelenti, hogy korábban ezek a problémák egyáltalán nem voltak jelen a társadalomban, csupán kevésbé vették ezeket komolyan, illetve kevésbé gondolták ezeket betegségeknek.

Ma már tudjuk, hogy a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozás a hosszú, egészséges élet alapja, ezért ha a szervezetünknek problémája van egy ételcsoporttal, akkor érdemes diétát, speciális étrendet tartanunk, hogy minél tovább megőrizhessük az egészségünket. Dietetikus szakemberekkel beszélgettünk és kértük a tanácsaikat, hogy tudjuk, mit kell tennünk, ha felmerül az ételallergia vagy ételérzékenység gyanúja.

Gyors és lassú tünetek

Az ételallergia minden esetben az immunrendszer válasza egy – vagy több – allergénnel szemben, míg az ételintolerancia az emésztőrendszer kóros működéséhez köthető. Allergia esetén a tünetek többnyire gyors lefolyásúak, bőrviszketés, kiütések, nem ritkán légszomj formájában jelennek meg, tudtuk meg Felek Mihály dietetikustól.

– Az allergiás reakció akár olyan heves is lehet, hogy gégeödéma alakulhat ki, ami nem megfelelő kezelés esetén akár halálhoz is vezethet. Ételintolerancia során a tünetek lassan, órák vagy napok alatt jelentkeznek, immunválasz nélkül, amelyek elsősorban emésztőrendszeri tünetekben nyilvánulnak meg. Haspuffadás, hasi fájdalom, görcsök, hasmenés formájában.

Fontos tudni, hogy intolerancia esetén, a tünetek az elfogyasztott étel mennyiségétől függhetnek, míg allergia esetén nagyon kis mennyiségű allergén szervezetbe jutása is komoly reakciókat válthat ki – magyarázta a szakember.

Ha felmerül a gyanú, hogy allergia, vagy intolerancia alakult ki, azonnal forduljunk orvoshoz, aki el tudja dönteni, hogy allergiáról, vagy intoleranciáról van szó. Semmiképp ne menjünk bele öndiagnózisba, mert ennek súlyos következményei lehetnek.

Tekintettel arra, hogy a kezeletlen ételintolerancia kellemetlen tüneteket okozhat, önmagunk számára elég nehéz elkülöníteni, hogy egy vagy több élelmiszer okozza-e. A laktóz-intolerancia például nem napjainkban jelent meg, régóta fennálló jelenségről van szó, ami ráadásul népcsoportonként és egyénenként is váltózó mértékű lehet – mondta el Felek Mihály.

Seregam/depositphotos.com

Összetettebb élelmiszerek

A szakértő szerint tény, hogy az egyre összetettebb élelmiszerek nagyobb eséllyel okozhatnak intoleranciát, de nem törvényszerű, hogy valóban ki is alakulnak. A laktóz- és a gluténérzékenység mellett egyre többen szenvednek fruktóz intoleranciától is.

– Ezt a problémát a májban lévő egyik enzim veleszületett hiánya okoz, ami egy genetikai eredetű betegség. Többnyire gyermekkorban felfedezik, a hozzátáplálás során. Komoly tünetei vannak, mint a hányás, hasmenés, és a máj megnagyobbodása. ami nagyon szigorú, egy életen át tartó diétát von maga után. Fruktóz-, szaharóz-, szorbit-mentes étrendet kell tartani a betegnek. Elsősorban azért, hogy a velük járó kellemetlen tüneteket megszüntessük, másodsorban pedig azért, hogy szakember által el tudjuk különíteni a táplálékallergiáktól. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a jelenleg divatos, akár otthon is elvégezhető ételintolerancia tesztek nem kellően megbízhatóak, félrevezetőek lehetnek, és felesleges diéta, tápanyag-megvonás lehet az eredménye, ami tápanyaghiányhoz vezethet. 

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?