Milyen étel után sóvárogsz? Erre van szüksége helyette a szervezetednek

Kerekes Vivien
Írta: ,

Veled előfordult már, hogy mindennél jobban kívántál egy kis édességet, vagy épp ellenkezőleg, valami kifejezetten sósat? Szakértők szerint a szervezeted ilyenkor próbálja jelezni feléd, hogy egy ideje hiányol valamit, és ezáltal próbálja egyensúlyban tartani az ásványi anyag szintedet. Ha te is kíváncsi vagy, mire van szüksége a testednek, mindenképpen olvass tovább!

Cukorka helyett szőlőlé Kép forrása: cravingsofalunatic.com

Amit kívánsz: Egy kis édesség

Amire szükséged van: Króm

Bármit megadnál egy szelet tortáért vagy egy csomag cukorkáért? Mindegy, hogy a kettő közül melyikre vágyakozol; szakértők szerint ugyanis ez az érzés azelőtt következik be, hogy leesne a vércukorszinted. Ha ilyenkor engedsz a kísértésnek, és finomított cukrot vagy szénhidrátot eszel, az kiegyensúlyozatlansághoz vezethet – a tested több inzulint termel, mint amennyi meg tud birkózni a hirtelen jött vércukorszint növekedéssel.

Ehelyett inkább egyél brokkolit, zöldbabot, vagy igyál szőlőlevet, ezekben ugyanis nagy mennyiségű króm található, amelynek köszönhetően nem fog hirtelen megugrani a vércukorszinted, és egyúttal segít megszüntetni az édesség iránti vágyadat.

Félre a chips-szel! Kép forrása: chocolatemoosey.com

Amit kívánsz: Só

Amire szükséged van: Nátrium

Legszívesebben felbontanál egy csomag sós chipset, és néhány perc alatt megennéd az egészet?

Akkor nagy a valószínűsége, hogy alacsony a nátriumszinted, amiről általában a dehidratáltság tehet, leginkább edzés, betegség, vagy alkohol fogyasztása után.

Szerencsére gyorsan pótolhatod a hiányt azzal, ha eszel egy kevés sós popcornt vagy szárított szardellát, ezekben ugyanis kifejezetten magas arányban található meg ez az ásványi anyag.

Ha viszont nincs kéznél egyik sem, nyugodtan fogyassz zellert vagy répát, hiszen ezek is képesek csökkenteni a vágyakozásodat.