5 étel, amit nem lenne szabad nyersen fogyasztani, pedig szoktuk

Kovács Andrea
Írta: ,

Mindenki tudja, hogy a tojást és a húst nyersen tilos megenni, ugyanis ilyen állapotukban életveszélyesek is lehetnek. Az viszont már kevésbé elterjedt, hogy ezen kívül még számos olyan élelmiszer létezik, amit csak sütés vagy főzés után lenne szabad fogyasztani. Most össze is gyűjtöttünk néhányat, amire érdemes odafigyelned!

Krumpli Kép forrása: 123rf.com

Sütve és főzve nagyon finom, de nyers állapotában inkább ne fogyaszd a krumplit!

Ez a zöldség ugyanis köztudottan sok keményítőt tartalmaz, amit nem tudunk megemészteni, így nem csak felpuffaszt, de kellemetlen bélműködési folyamatokat indít be.

Még veszélyesebb a helyzet, ha a krumplit előtte melegebb helyen tartottad, és elkezdett megzöldülni. Ilyenkor a szalonin nevezetű mérgező anyag jelenik meg rajta, ami nem csak nyersen, de még sütve-főzve is nagyon veszélyes ételmérgezést okoz!

Keserű mandula Kép forrása: food.ndtv.com

A mandulát ismerjük és szeretjük is, mindegy, hogy nyersen vagy ételhez sütve fogyasztjuk. De hallottál már gonosz ikertestvéréről, a keserű manduláról?

Nem véletlen, hogy nagyon sok helyen óva intenek: kizárólag a termesztett mandulát szabad megenni, és a vad mandulafákkal óvatosnak kell lenned!

A keserű változat ugyanis nyersen halálos is lehet, mivel cianogén glükozidot tartalmaz, ami az emésztőrendszeredbe jutva ciánsavat hoz létre. Gyerekeknek már egy-két szem is halálos lehet, a felnőttek akkor kerülnek életveszélybe, ha ennél némileg többet fogyasztottak, de időközben hányást, fejfájást, és ezekhez hasonló tüneteket tapasztalhatnak.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?