Ennyivel eszel egészségtelenebbül, ha nem magadnak főzöl - mutatjuk, mennyivel több zsírt és kalóriát fogyasztasz ilyenkor

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Ennyivel eszel egészségtelenebbül, ha nem magadnak főzöl - mutatjuk, mennyivel több zsírt és kalóriát fogyasztasz ilyenkor

A közelmúltban 18 000 amerikai étkezési szokásait vizsgálták, 2 éven keresztül, meglehetősen sok, érdekes szemszögből megközelítve. Többek között azt is kiderítették, egészségesebb-e étteremben enni, mint otthon, illetve mennyivel fogyasztunk több kalóriát, ha nem magunk készítjük a fogásainkat.

Igaz, hogy nagyon jó dolog beülni egy étterembe, vagy a menzán ebédelni, hogy ne kelljen minden nap főzni, úgy tűnik, ezzel borítékolhatjuk a lassú, de biztos hízást.

A felmérés alapján a gyorséttermek, kifőzdék egyértelműen hozzátettek a napi energia-felvételhez, de a „hagyományos” éttermek látogatása is gyakorlatilag ugyanezt az eredményt hozta.

Csaknem pontosan 200 kalóriával többet viszünk be a szervezetünkbe akkor, ha nem otthon étkezünk, vagy nem a saját csomagunkat visszük magunknak.

Ez részben azért lehet, mert az étteremben hajlamosak vagyunk desszertet is fogyasztani, tovább, komótosan étkezünk, illetve általában üdítőt is fogyasztunk.

Emellett otthon sokan próbálják megreformálni az étkezésüket, csökkenteni a kalória-bevitelt, az éttermekben viszont elsődlegesen az íz, nem pedig az alacsonyabb energiatartalom a lényeg.

A kutatás során sikerült azt is elemezni, átlagosan mit is jelent ez az energiatöbblet makrókban mérve éttermekben, valamint gyorséttermekben.

Talán nem meglepő, utóbbi volt a nyertes: a teljes bevitt zsír étteremben 9,58 gramm (ebből 2,46 gramm telített), gyorsétteremben 10,61 gramm (3,49 gramm telített).

A nátriumbevitel étteremben 297,47 milligramm, gyorsétteremben 411,92 milligramm, a koleszterin pedig 10,34 milligramm és 57,9 milligramm arányban oszlik el.

Ez persze csak átlag, a kutatók megállapították, hogy nagyon sok minden befolyásolja azt, ki, milyen ételt fogyaszt az éttermekben. Nem meglepő, de hatással van rá az etnikum (más kultúrák más étkezési szokásokat jelentenek), a végzettség (aki tájékozott, jobban ügyel az egészségére) a jövedelem (az egészséges fogások sokszor drágábbak), de még az aktuális testsúly is (kutatások alapján többet eszik az, aki eleve túlsúlyos).