Ennyi cukrot fogyaszthatnánk a legfrissebb kutatások szerint

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Ennyi cukrot fogyaszthatnánk a legfrissebb kutatások szerint

A legújabb kutatások szerint ismételten mérsékelnünk kellene a cukorbevitelünket, ha nem csupán az alkatunkat, de az egészségünket is szeretnénk hosszútávon megőrizni. Bár sokan mumusként tekintenek erre az alapanyagra, ha ügyelünk a mennyiségre, a WHO szerint nem lehet baj.

Mennyi az annyi?

A legújabb ajánlás szerint teljes kalória-bevitelünk legfeljebb 10%-a lehet a cukortartalom. Persze ezt nagyon nehéz pontosan lekövetni azoknak, akik nem méricskélnek otthon, vagy olyan élelmiszereket vesznek magukhoz, amelyeken nem található kalóriatáblázat. Utóbbiaknál pontosan láthatjuk, hogy az adott étel hány gramm cukrot tartalmaz 100 grammonként, illetve porciónként.

A kérdés már csak az, hogy hány kalóriát tartalmaz a cukor? 100 gramm kristálycukorban átlagosan véve 390 kalória van. Ennek nyomán, aki átlagos étrendet követ, mondjuk 1800 kalória körül naponta, az 180 kalóriányi, azaz megközelítőleg 46 gramm cukrot vihet be a szervezetébe.

Ez megdöbbentően kevés abban az esetben, ha nem ügyelünk az étkezésünkre, és akkor is, ha imádjuk az édességet.

A mágikus 10%

A 10%-ra érdemes odafigyelni, s nem csupán az említett kalóriaérték miatt, hanem azért is, mert a WHO közleménye szerint a cukor elhagyásával a negatív végkimenetelek ugyancsak ekkora értékre csökkenthetőek.

Ez azt jelenti, hogy ha odafigyelünk a cukorfogyasztásra, akkor 10% lesz az esélye annak, hogy túlsúllyal küzdünk majd, és számolnunk kell az elhízás betegségeivel.

Sőt, a cukorfogyasztás hatására fellépő fogszuvasodás is ekkora százalékarányra szorítható vissza.

Ez éppolyan drasztikus eredmény, mint amennyire kevésnek tűnik első hangzásra a lecsökkentet cukorbevitel. Az új irányelvekben arra is felhívták a figyelmet, hogy aki képes 10% alá menni, az igen gyorsan és komoly eredményeket érhet el a diétája során, hiszen a hízásért nagyon jelentős részben a cukrok, szénhidrátok a felelősek.