Enni: mikor és mennyit?

Írta: ,

Te hányszor eszel egy nap? Háromszor, ötször? Ennél kevesebbszer vagy többször? Cikkünk arról szól, hogy milyen gyakran és mennyit érdemes enni: háromszor bőségesen vagy többször szűkösebben? Tippeket adunk, hogyan, mennyi táplálékkal a testedben küzdd végig magad egy lelkileg és fizikailag emberpróbáló napon. 

Fokozott igénybevétel

1/5 Fokozott igénybevétel

Amikor a testedet alaposan megdolgoztatod, izmaid gyorsabban élik fel a glükózt, mint amikor kíméletesebb vagy magadhoz.

Szellemi munkánál az agysejtjeid is hamar felhasználják az energiát. Ha gyakran bekapsz valamit, kis löketekben és sűrűn jut glükóz a véredbe.

Ha háromszor étkezel, ugyanezt háromszorra viszed be a szervezetedbe. Tested ilyenkor elraktározza a felesleget, és később a tartalékokhoz nyúl, amikor eljön az ideje. 

Cukor és energia

2/5 Cukor és energia

Amikor cukros ételt eszel, a cukor fél órán belül átalakul glükózzá. Ez az anyag biztosítja agyad és izmaid számára az energiát.

Az édes élelmiszerekben egyszerű cukrok vannak, amelyek könnyen glükózzá bomlanak.

Amikor édességet fogyasztasz, a glükóz hamarabb szétárad a véredben, mint ahogy a szervezeted felhasználná.

A vérben a sok glükóz hatására az inzulin hormon szintje megemelkedik. A hormonszint emelkedése közben a glükóz glikogén nevű anyaggá alakul át.

A glikogén nagy része elraktározódik a májban, amíg szükség nem lesz rá. 

Folyamatos energiaellátás

3/5 Folyamatos energiaellátás

Az összetett szénhidrátok (pl. a durumtésztában lévők), amelyeket nem cukrok formájában veszel magadhoz, tovább maradnak az emésztőrendszerben, de végül ezek is glükózzá alakulnak át.

Az ilyen táplálékok 3-4 órán át juttatnak glükózt a vérbe, ennyi időn keresztül szolgáltatják az energiát. Intenzív munkavégzéskor gyorsabban égnek a kalóriák, mint olyankor, amikor inkább pihensz.

Amikor már nagyon elfáradtál, és már órák óta egy falatot sem ettél, a májban és az izmokban tárolt glikogént mozgósítja a szervezeted. 

Ha energia kell

4/5 Ha energia kell

A glikogén gyorsan átalakul glükózzá, és aktiválódik.

Miután a glikogénkészletek kiürülnek, a test a zsírokat és a fehérjéket kezdi lebontani, hogy glükózt készítsen magának.

Az inzulin mennyisége határozza meg, hogy mennyi glikogén szabaduljon fel a raktárakból, az inzulin szintje pedig a glükóz mennyiségétől függ. 

Ha már reggel tudod, hogy testi és szellemi értelemben jelentős igénybevétel vár rád, akkor érdemes előre megtervezned, hogyan tartsd a vércukorszintedet egyenletes szinten, hogy folyamatosan energiához juthass.

Az ilyen napokat kezdd szénhidrátban gazdag reggelivel. A glükóz lát el minden sejtet üzemanyaggal. 

Nehezebb napokon

5/5 Nehezebb napokon

A magas szénhidráttartalmú étkezés segít abban, hogy hosszabb ideig tudj keményebben dolgozni.

Testmozgás előtt 2-3 órával egyél sok szénhidrátot, majd fél órával korábban egyél még keveset!

Soha ne legyél éhes, ne hagyj ki egy étkezést se. Ha nehéz munkát fogsz végezni, előző nap tervezd meg az étkezésedet! Ne nassolj, egyél inkább tudatosan és rendszeresen!

Megterhelő tevékenység alatt vagy közvetlenül utána szénhidrátban gazdag ételeket fogyassz, mert ezek gyorsabban felszívódnak, és hamarabb pótolják az elhasznált energiát.