Enni: mikor és mennyit?

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Te hányszor eszel egy nap? Háromszor, ötször? Ennél kevesebbszer vagy többször? Cikkünk arról szól, hogy milyen gyakran és mennyit érdemes enni: háromszor bőségesen vagy többször szűkösebben? Tippeket adunk, hogyan, mennyi táplálékkal a testedben küzdd végig magad egy lelkileg és fizikailag emberpróbáló napon. 

Fokozott igénybevétel

Amikor a testedet alaposan megdolgoztatod, izmaid gyorsabban élik fel a glükózt, mint amikor kíméletesebb vagy magadhoz.

Szellemi munkánál az agysejtjeid is hamar felhasználják az energiát. Ha gyakran bekapsz valamit, kis löketekben és sűrűn jut glükóz a véredbe.

Ha háromszor étkezel, ugyanezt háromszorra viszed be a szervezetedbe. Tested ilyenkor elraktározza a felesleget, és később a tartalékokhoz nyúl, amikor eljön az ideje. 

Cukor és energia

Amikor cukros ételt eszel, a cukor fél órán belül átalakul glükózzá. Ez az anyag biztosítja agyad és izmaid számára az energiát.

Az édes élelmiszerekben egyszerű cukrok vannak, amelyek könnyen glükózzá bomlanak.

Amikor édességet fogyasztasz, a glükóz hamarabb szétárad a véredben, mint ahogy a szervezeted felhasználná.

A vérben a sok glükóz hatására az inzulin hormon szintje megemelkedik. A hormonszint emelkedése közben a glükóz glikogén nevű anyaggá alakul át.

A glikogén nagy része elraktározódik a májban, amíg szükség nem lesz rá.