Energiadús ételek, amikkel garantáltan kibírod a munkanapot

Serestyén Sára
Írta: ,

Sokszor erőtlennek és fáradtnak érzed magad a munkahelyeden, pedig rendszeresen eszel, és annyi kávét iszol, hogy már vér helyett koffein folyik az ereidben? Akkor valószínűleg nem a megfelelő ételeket veszed magadhoz! Most megtudhatod, mit érdemes fogyasztanod, hogy egész napra elég energiád legyen, és a kávét is elhagyhasd!

Lassan lebomló szénhidrátok Kép forrása: halfbakedharvest.co

Szénhidrátra szüksége van a szervezetednek, hiszen abból nyered az energiát, nem mindegy azonban, milyen típusút viszel be a szervezetedbe! A gyorsan lebomló szénhidrátok feldolgozási folyamata során elvesznek az értékes rostok és tápanyagok, és az ilyen ételek hatására hirtelen megugrik a vércukorszinted, majd ugyanilyen hirtelen le is esik, tehát hamar újra éhes leszel. Ezzel ellentétben a teljes kiőrlésű, lassan lebomló szénhidrátok fokozatosan bomlanak le, biztosítva ezzel a kiegyensúlyozott energiaszintet. Sima tészta helyett vegyél inkább teljes kiőrlésű tésztákat és péksüteményeket!

Tipp: Ha otthon nincs is időd reggelizni, vigyél magaddal a munkahelyedre egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret, ami egy kis túróval vagy ricottával megkenve rengeteg energiát fog adni a délelőttre. 

Zöldségek és gyümölcsök Kép forrása: faring-well.com

Érdemes naponta többször friss, nyers zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani! A gyümölcsökben lévő természetes cukortartalom kellő energiát ad, és a rostoknak köszönhetően egyenletes vércukorszintet biztosít számodra. Ha nem szeretsz sokat rágódni a gyümölcsökön, készíts reggelire egy joghurtos smoothie-t, ami elegendő energiát ad a napodhoz.

Zöldségek közül főként a zöld leveleseket érdemes fogyasztani, mert rengeteg jótékony hatásuk mellett nagy mennyiségben vasat, illetve klorofillt is tartalmaznak, melyek elősegítik a vér megfelelő oxigénellátását.

Tipp: Este dobj össze egy friss salátát, amihez készíts finom joghurtos dresszinget. Másnapra nagyon jól összeérnek majd az ízek, és lesz egy frissítő, könnyed, de mégis tápláló ebéded.