Mennyi ideig tart a testednek megemészteni a különböző ételeket? - Emiatt nem mindegy, mikor eszed őket

Szirák Viki
Írta: ,
Mennyi ideig tart a testednek megemészteni a különböző ételeket? - Emiatt nem mindegy, mikor eszed őket

Kép forrása: unsplash.com

A sikeres fogyásban, egészséges testsúly megtartásában nagyon fontos szerepet tölt be az emésztés folyamata. Noha az életkorod, a fizikai erőnléted, sőt, még a nemed is számít ebben, azért nagy általánosságban lehet tudni, a testednek mennyi ideig tart megemészteni az egyes ételeket. Ennek fényében megtudhatod, mi az, amit már semmiképp sem érdemes lefekvés előtt fogyasztani!

Gyors és lassú emésztésű ételek Kép forrása: unsplash.com

Először is érdemes tisztázni, hogy kétféle típust különböztetünk meg egymástól. A gyors emésztésű ételek azok, amiknek hatására többet eszel, mint kellene, hiszen az étkezés után nem sokkal ismét éhes leszel.

Ezek az evést követően nagy fokú energiával töltenek fel, azaz megugrik tőlük a glükóz-szinted. A baj ott kezdődik, hogy ezt a tested nagy mértékben nem használja fel, így zsírrá alakítja, ami miatt a hízás megkezdődik.

A lassú emésztésű ételek lassabban emelik meg a vércukorszintedet, ezért kiegyensúlyozottabb energiával látnak el. Önmagában csak ezt enni viszont szintén nem előnyös, hiszen akkor a szervezeted állandóan a maximum erőt fejtené ki, ami rendkívül megerőltetővé válna.

A legjobb, ha reggelire és vacsorára gyors emésztésű ételeket eszel, ebédre pedig lassabbakat, de figyelj oda arra, hogy a kettőt ne keverd egymással egy étkezésen belül.

 

Biztos, hogy te sem szeretsz mindig vizet inni, ezért van, hogy reggelire inkább narancslevet iszol, vacsorára pedig készítesz magadnak egy turmixot.

A gyümölcslevek, zöldségből készült italok előnye, hogy fogyasztásuk után 15-20 perccel már meg is emészti őket a szervezeted, ezért nem telítenek el hosszú távon!

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba