Rántott hús helyett szárított rovarok? Élet főtt ételek nélkül

Göcző Nóra
Írta: ,
Rántott hús helyett szárított rovarok? Élet főtt ételek nélkül

Kép forrása: eat-this.org

Este, lefekvés előtt megeszek 1-2 kiló ételt, húst hússal, persze előtte az ebédet lefojtom 12 franciakrémessel, hogy ne zörögjön a hasamban – nyilatkozta a napokban az egyik bulvár lapnak Fekete László. A népszerű erőember valószínűleg eldobná a nevetéstől a 232 kilós golyót, amivel 2004-ben világcsúcsot ért el, ha meghallaná, hogy mi is az a nyers vegán étrend és milyen sokan követik ezt a speciális diétát.

A nyerskoszton élők konyhaszekrényében lábos és palacsintasütő helyett gyümölcscentrifuga, aprító és aszalógép van. A nyers étrend persze nem azt jelenti, hogy a frissen szedett gyümölcsöket, zöldségeket úgy fogyasztjuk el, ahogyan azt a boltban, piacon, termelőtől megvásároljuk. A teljes hőkezelés kiiktatása sem szükséges, de legfeljebb 40 fokos hőhatásnak szabad kitenni az alapanyagokat.

A nyers vegán diétán élők szerint az aszalt, szárított gyümölcsök és zöldségfélék minden olyan fontos vitamint és ásványi anyagot, létfontosságú enzimet megőriznek, amelyek a friss táplálékokban is megtalálhatók. Ennél nagyobb hőkezelés, tehát főzés, sütés vagy párolás hatására azonban már elvész a vitamintartalom közel fele, ezért nyerskosztnak kizárólag azok a táplálékok minősülnek, amelyeket nem ér 41 foknál nagyobb hő.

Rántott hús helyett szárított rovarok? Élet főtt étel nélkül

Kritikák az étrenddel kapcsolatban

Sokan támadják a nyers étrend követőit. Mondván, hogy azt nem az ember számára találták ki, sokkal inkább a nyulak és a kecskék életmódjához passzol. Gyakran anélkül kritizáljak a módszert, hogy pontosan ismernék ezt a fajta életmódot. A tudatos táplálékra figyelő magatartás és az előre tervezés elengedhetetlen. Aki egyszer elkötelezi magát, annak tudnia kell, hogy ha napközben megéhezik, akkor nem léphet be egy gyorsétterembe, de a munkahelyi kantin sem a legmegfelelőbb hely a számára. Ha egy „nyerskosztos” szeretné elkerülni a minőségi éhezés okozta mellékhatásokat, oda kell figyelnie az étrend által megkövetelt arányokra.

Eszerint a kiegyensúlyozott nyerskoszt 52%-ban gyümölcsökből, bogyósokból, 35%-ban zöld leveles növényekből, erdei gombákból, fűszernövényekből és csírákból, 7%-ban gyökérzöldségekből, olajos magvakból, mintegy 5%-ban ehető virágokból áll.

Akik nem vegánok, azok számára megengedett némi állati eredetű táplálék. Többek közt halak, tatár beefsteak vagy ehető rovarok fogyasztása, például konzerves selyemhernyó-báb, ganajtúró, tücsök, szárított szöcske, óriáscincér.

Sztárok, akik kipróbálták

Számos kutatás bizonyítja, hogy a természetes növényi enzimek folyamatos megújulásra késztetik az emberi sejteket, ezáltal késleltetik az öregedést. Az étrend néhány éve szinte divattá vált, miután egy amerikai televízió csatorna bemutatta Anette Larkinst, aki a saját maga által termesztett zöldségeken és gyümölcsökön él. A média úgy tálalta az esetet, mintha a közel 70 éves floridai nagymama kizárólag az étrendjének köszönhetné, hogy legalább harminc évvel fiatalabbnak néz ki a koránál.

Rántott hús helyett szárított rovarok? Élet főtt étel nélkül

Emiatt sokan az örök fiatalság kulcsát látták a nyers ételek kizárólagos fogyasztásában és még a teniszcsillag Venus Williams és a közismert hazai énekesnő, Katona Klári is áttért a sokak számára betarthatatlan életformára. Akik egyszer belevágnak, mind azt mesélik, hogy az emésztőrendszerük felszabadult, a nehéz ételek feldolgozása alól mentesülő szervezetük a megspórolt energiát más folyamatokban hasznosíthatja.

Ráadásul eltűnnek a plusz kilók, felgyorsul az anyagcsere, szebb lesz a bőr, kiegyensúlyozottabb az alvás és így tovább. Mindezért persze hatalmas árat kell fizetni.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!