Élelmiszerek, amelyek megbetegíthetnek

Jankovics Anna
Írta: ,

Olyan technológiákkal teszik számunkra ínycsiklandozóvá az élelmiszereket, apellálva a látásra és szaglásra, melyeknek a távlatokat tekintve már sokkal kedvezőtlenebb a hatása, mint amekkora élvezetet nyújt, amikor megkívánjuk és megesszük.

Fagyasztott ételek

A fagyasztott ételek nagy része előfőzött, ami nem azonos azzal az előfőzéssel, amit mi otthon csinálunk. Tápanyag és vitamin tartalmuk szinte már nincs. A melegítésnél a mikrohullámú sütő pedig még jobban rontja – gyakorlatilag károssá teszi - az étel összetételét.

A fagyasztott ételek – főleg a készételek - csurig vannak tartósítószerrel, hidrogénezett olajokkal, mesterséges összetevőkkel és sóval.

Pattogatott kukorica

Tartalmilag alig van benne természetes anyag. Tele van ízfokozóval, tartósítószerrel és töménytelen mennyiségben van benne só.

A mikrozható popcornban diacetil van, ami nagyon káros a tüdőre. Lehet biokukoricát is pattogtatni, hagyományos módon. Ám ott van a nagy kérdés, érdemes-e. Ugyanis a kukorica gyakorlatilag minden fajtája génkezelt lett mára.

A génkezelt élelmiszerekről csak annyit: a mangalicatenyésztők nem adhatnak génkezelt ételt a sertéseknek. Mi viszont – állítólag büntetlenül – ehetünk ilyen ételt. Ez pedig igencsak elgondolkodtató…