Élelmiszer lexikon: 10 elnevezés és jelölés, amit most tisztázunk

Élelmiszer lexikon: 10 elnevezés és jelölés, amit most tisztázunk

Energiaszegény, light vagy hozzáadott cukor nélkül készült üdítők? Feltehetőleg te is vásároltál már hasonlókat, még az is megeshet, hogy éppen az elnevezésük miatt. Ezek az elnevezések a legtöbb esetben nem csak hangzatos marketingtrükkök a termékek csomagolásán, hanem valóban van mögöttük tartalom, és okkal szerepelnek a címkén. Hogy a jövőben könnyebben eligazodhass üdítővásárláskor a jelölések és az elnevezések között, cikkünkben tisztázzuk a leggyakrabban előfordulók jelentését. (x)

Cukortartalom

Az üdítőitalok esetében a leggyakoribb jelölések között az egyik kategória a termékek hozzáadott cukortartalmára vonatkozik, amely nem csak az egészséges életmódot folytatók, hanem a cukorbetegséggel küzdők számára is fontos információk. Az egyik ilyen elnevezés az alacsony cukortartalmú termék, amelyet akkor tüntethetnek fel a címkén, ha az üdítő cukortartalma nem haladja meg a 2,5 g cukor mennyiséget 100 ml folyadék esetében. A termékeken találkozhatsz a hozzáadott cukrot nem tartalmaz jelöléssel is, amelyet akkor használhatnak egy üdítőital esetében, ha az nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat, illetve egyéb, az édesítőszereket. Ha az ital természetes módon tartalmaz cukrokat, a címkén fel van tüntetve a „természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz” jelölés is. Ha pedig egy üdítő esetében maximum 0,5 g cukor van 100 ml folyadékban, akkor használhatják rá a cukormentes megjelölést.

Energiatartalom

A vásárlók szempontjából a másik fontos információ az üdítőitalok esetében az energiatartalomra vonatkozik. Energiaszegénynek pédául akkor nevezhető egy termék, ha az energiatartalma nem haladja meg a 20 kcal-t 100 ml folyadékonként, az pedig, hogy az üdítőital csökkentett energiatartalmú, csak akkor szerepelhet a címkén, ha az energiaérték legalább 30%-kal csökkentett a teljes energiaértékhez képest – ebben az esetben annak is szerepelnie kell a csomagoláson, hogy milyen tulajdonság által csökkent a termék energiatartalma. Ahogy cukormentes, úgy energiamentes termékek is léteznek, amely üdítőitalok esetében azt jelenti, hogy az ital energiatartalma nem haladja meg a 4 kcal-t 100 ml folyadék esetén. Az élelmiszeripari elnevezések közül a light címkével jelölt termékek az egyik legnépszerűbbek, sokan csak ilyen üdítőitalokat hajlandóak fogyasztani. A light illetve a lite jelölésre ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a csökkentett jelzős termékekere, tehát az ilyen üdítők csökkentett cukortartalommal bírnak, az energiatartalmuknak pedig ugyanakkorának vagy kisebbnek kell lennie, mint a hasonló termékeké.

Mivel találkozhatsz még a címkén?

A címkéken olyan jelölés is előfordulhat, hogy a termék tartósítószert, vagy hozzáadott tartósítószert nem tartalmaz. Ebben az esetben valóban semmiféle tartósítószert nem tartalmazhat a termék, illetve maximum annyi tartósítószert tartalmaz, amely nem éri el azt a határértéket, amely miatt szükséges feltüntetni a jelenlétét a címkén. A koffeinmentes, koffeint nem tartalmaz jelölés is hasonló a tartósítószermentességhez, ebben az esetben is maximum annyi a termék koffeintartalma, amely nem éri el a határértéket, amely miatt kötelező feltüntetni. A koffein esetében jó ha tudod, hogy magas koffeintartalmúként azokat a termékeket jelölik meg, amelyek 150 mg/liternél több koffeint tartalmaznak: ezek esetében a koffein mennyisége is szerepel a csomagoláson, és a „Magas koffeintartalom. Fogyasztása gyereknek és terhes, szoptatós nők számára nem ajánlott.” figyelmeztetés is. A színezékek tartalmára vonatkozóan is találhatsz jelöléseket a csomagolásokon, melyek közül az egyik a természetes színezékek hozzáadásával készült. Ezek úgynevezett karotinoid színezékek, melyek magasabb rendű növényekben megtalálhatóak sárga, narancssárga, vöröses és ibolyás színt adó vegyületek, amelyek biztosítják az üdítőital színét.