Egy újabb ok, hogy ne félj a szénhidrátoktól

Nagy Niki
Írta: ,
Egy újabb ok, hogy ne félj a szénhidrátoktól

Persze állandóan fehér kenyeret és tésztát enni még mindig nem egészséges, és az alakodnak sem tesz jót – az egészséges szénhidrátoktól azonban egyáltalán nem kell tartanod, sőt! Egy friss kutatás kimutatta, hogy a rezisztens keményítőt tartalmazó szénhidrátok kifejezetten segítenek égetni a zsírt!

Mi az a rezisztens keményítő? Kép forrása: spicysouthernkitchen.com

A keményítő egy olyan szénhidrát, amely kizárólag növényekben található meg. Az állati szervezetben megtalálható megfelelője a glikogén, az emberi testben a glükóz. 

Keményítőből három fajtát különböztetünk meg: a gyorsan emészthetőt (főtt ételek), a lassan emészthetőt (nyers ételek), és a rezisztens keményítőt. Utóbbinak az a legfőbb tulajdonsága, hogy az emberi emésztőenzimek nem képesek megemészteni.

Megtalálható nyers zöldségekben, leginkább a krumpliban, de például a tésztában is. Kutatók szerint, ha megfelelően fogyasztjuk őket, segíthetnek a zsírégetés felturbózásában.

Hogyan „működik”? Kép forrása: chewtown.com

A rezisztens keményítő (RS) olyan, mintha álruhában lenne: valójában keményítő, de úgy viselkedik, mintha rost volna. A vékonybélen keresztül úgy jut el a vastagbélbe, hogy nem emésztődik meg – innen jön a neve is: rezisztens, tehát ellenáll az emésztőenzimeknek.

A normál keményítők azért növelik a kalóriabevitelt, mert megemésztjük őket, glükóztartalmukat energiaként használjuk fel.

Az olyan ételekben, mint a fehér kenyér vagy a normál tészta, rengeteg keményítő van, ezért nagyon sok kalóriát is tartalmaznak – nem így azok az élelmiszerek, amelyekben RS található. Az RS nem emésztődik meg, így nem növeli a kalóriabevitelt, ráadásul egy olyan hormon termelődését segíti elő, amelytől eltelítődik a gyomrunk, és nem leszünk éhesek.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!