Egy könnyű trükk, amivel jobban eltelít az étel

Írta: ,

Valójában nagyon egyszerű becsapnod az agyad, és elérned, hogy gyorsabban eltelítsen az étel – friss kutatások ugyanis bebizonyították, hogy sokkal többet eszünk azokból, amiket egészségesnek hiszünk, és előbb is leszünk éhesek utána. Ebben rejlik a megoldás kulcsa is – olvass tovább a részletekért!

A leleplező kutatás Kép forrása: dailyburn.com

1/4 A leleplező kutatás

A Journal of the Association for Consumer Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az emberek hajlamosabbak többet enni azokból az ételekből, amelyeket egészségesnek gondolnak.

A kutatás során 50 diáknak süteményt adtak – ugyanazt, csak az egyik csoportnak azt mondták, hogy egészséges, a másiknak pedig elárulták, hogy nem az. Az első csoport résztvevői már 45 perccel később éhesnek érezték magukat, szemben a másodikkal, akik tisztában voltak vele, hogy egészségtelenül nassoltak, de sokkal jobban eltelítődtek az étellel, mint társaik.


Mindig felpuffadsz az egészséges ételektől? Nézd meg, mi lehet az oka!


2/4 Egészséges vagy tápláló?

A kutatás során az ételeket a következő négy kategóriába sorolták: egészséges, tápláló, egészségtelen, eltelítő. A vizsgálat egy másik szakaszában 70 diák vehetett egy tál popcornból, méghozzá annyit, amennyiről azt gondolták: eltelíti őket, és nem lesznek éhesek utána.

Azok a diákok, akiknek azt mondták, hogy a popcorn egészséges, sokkal nagyobb adagot ettek belőle, mint azok, akiknek csak annyit mondtak: ez az étel tápláló.

A harmadik szakaszban különböző képeket mutattak a diákoknak ételekről, amelyekre a fent említett tulajdonságok egyikét kellett mondaniuk. Érdekes módon az egészségtelen ételeket ábrázoló képekre sokkal többször érkezett az "eltelítő" jelző, mint az egészségesekre.

A fejedben dől el Kép forrása: theyallhateus.com

3/4 A fejedben dől el

A kutatás tanulsága az, hogy rettentő fontos, mit gondolsz arról az ételről, amit megeszel.

Hiába hisszük azt, hogy a saláta az „csak egy saláta", bezzeg a sült krumpli – ha elhiszed, hogy egy saláta lehet ugyanolyan bőséges és tartalmas, mint egy tál sült krumpli, akkor az agyad követni fogja a gondolataidat, és kevésbé jelez majd fél óra múlva, hogy megint enned kell.


Mindig belebuksz a diétába? Ez lehet az oka egy friss kutatás szerint


A kutatások pedig a saláta mellett állnak: ha csakis a biológiai szükségleteidet nézzük, a sült krumplinak hamarabb éhessé kell tennie, hiszen egyszerű szénhidrát, ami emésztés után nagyon feltolja a vércukorszinted, majd hirtelen lesüllyeszti, erős éhségérzetet generálva.

Mit tegyél? Kép forrása: theglamoroushousewife.com

4/4 Mit tegyél?

Először is fogadd el, hogy annak, amit gondolsz, hatása van a testedre is.

Ez nem csak az evésre igaz, hanem arra is, hogy mit gondolsz a külsődről, mennyire görcsölsz rá egy-egy stresszes szituációra, és betegség esetén engeded-e neki, hogy megfelelően gyógyuljon.

Ez nem spiritualitás, nem homeopátia, csupán azt kell megérteni, hogy az agyunk nélkül a testünk csak egy húsdarab – a gondolataink tesznek azzá minket, akik vagyunk.

Ha elhiszed, hogy az egészséges ételek is tudnak táplálóak és eltelítőek lenni, akkor az agyad sem fog jelezni feleslegesen, hogy újra éhes vagy, csak akkor, amikor már valóban szükséged van a tápanyagra.