Egy könnyű trükk, amivel jobban eltelít az étel

Nagy Niki
Írta: ,

Valójában nagyon egyszerű becsapnod az agyad, és elérned, hogy gyorsabban eltelítsen az étel – friss kutatások ugyanis bebizonyították, hogy sokkal többet eszünk azokból, amiket egészségesnek hiszünk, és előbb is leszünk éhesek utána. Ebben rejlik a megoldás kulcsa is – olvass tovább a részletekért!

A leleplező kutatás Kép forrása: dailyburn.com

A Journal of the Association for Consumer Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az emberek hajlamosabbak többet enni azokból az ételekből, amelyeket egészségesnek gondolnak.

A kutatás során 50 diáknak süteményt adtak – ugyanazt, csak az egyik csoportnak azt mondták, hogy egészséges, a másiknak pedig elárulták, hogy nem az. Az első csoport résztvevői már 45 perccel később éhesnek érezték magukat, szemben a másodikkal, akik tisztában voltak vele, hogy egészségtelenül nassoltak, de sokkal jobban eltelítődtek az étellel, mint társaik.


Mindig felpuffadsz az egészséges ételektől? Nézd meg, mi lehet az oka!


A kutatás során az ételeket a következő négy kategóriába sorolták: egészséges, tápláló, egészségtelen, eltelítő. A vizsgálat egy másik szakaszában 70 diák vehetett egy tál popcornból, méghozzá annyit, amennyiről azt gondolták: eltelíti őket, és nem lesznek éhesek utána.

Azok a diákok, akiknek azt mondták, hogy a popcorn egészséges, sokkal nagyobb adagot ettek belőle, mint azok, akiknek csak annyit mondtak: ez az étel tápláló.

A harmadik szakaszban különböző képeket mutattak a diákoknak ételekről, amelyekre a fent említett tulajdonságok egyikét kellett mondaniuk. Érdekes módon az egészségtelen ételeket ábrázoló képekre sokkal többször érkezett az "eltelítő" jelző, mint az egészségesekre.