Egy hétig salátát ebédeltem, és ezt tapasztaltam a testemben

Téklesz Rita
Írta: ,
Egy hétig salátát ebédeltem, és ezt tapasztaltam a testemben

Kép forrása: unsplash

Nem szoktam idény jelleggel diétákat követni, ám az étrendem több szempontból is odafigyelést igényel - egyrészt több éve diagnosztizált bélproblémával élek, másrészt 1 éve nem eszem húst. Utóbbinak több oka van, ezt most nem részletezném, de igazából sosem voltam nagy húsevő.

Szóval fontos számomra, hogy kímélő ételeket egyek, de a megfelelő tápanyagbevitel is meglegyen, ezt pedig nem egyszerű megszervezni. Jelenleg is próbálgatom, hogy milyen étrendtől érzem magam a legjobban, és ennek keretében most megnéztem, mi történik, ha egy hétig csak salátát ebédelek. (X)

Egy hétig salátát ebédeltem, ezeket tapasztaltam a testembenMivel vegetáriánus vagyok, ezért nem volt drasztikus változás, hogy csak zöldséget eszem. Viszont általában egytálételeket ebédelek, például rizottót, valamilyen tésztás fogást, leveseket, úgyhogy ilyen szempontból újdonság volt ez a hét. Ki szerettem volna próbálni valami nagyon kímélő étrendet, ami tényleg könnyű, nem terheli meg az emésztőrendszerem.

Sajnos hétköznapokon nem mindig van időm magamnak készíteni az ebédet, ezért általában kifőzdékben szoktam enni, de azért ez is elég sok időmet - és pénzemet - el tudja venni. Kíváncsi voltam, mi történik, ha egy héten keresztül minden délben salátázok. Megjegyzem, nem csak saját készítésű, hanem vásárolt salátát is fogyasztottam.

Energikusabb lettem és javult az emésztésem

Az első két napon még magamnak állítottam össze a salátákat: került bele fejes sali, koktélparadicsom, bébispenót, reszelt répa, olívabogyó, madársaláta, mozzarella, egy kis kesudió, kaliforniai paprika, az egyik nap még egy kis kuszkusz is, és az egészet meglocsoltam olívaolajjal.

Az adagokkal nem spóroltam, jó nagyokat készítettem, így jól is laktam velük!

Aztán eléggé összesűrűsödött a meló, nem maradt erőm már újra bevásárolni és magamnak „főzőcskézni ”, úgyhogy ebédszünetekben kiszaladtam a SPAR-ba és vettem készen SPAR enjoy. salátát, ami szintén kiadós adag, és ugyanolyan finom volt, mint a saját készítésű. Egy smoothie-t is bedobtam mellé, így meg is volt a menüm.

Egy hétig salátát ebédeltem, ezeket tapasztaltam a testemben

Amin én is meglepődtem, hogy nem maradtam éhes a salátázások után, sőt, egész sokáig eltelítettek. Nem nehezült el a hasam, nem estem kajakómába, és frissnek, ébernek éreztem magam még a délutáni munkaórákban is. Összeségében tényleg energikusabb lettem. Amit már a 3. nap után éreztem, hogy jobb lett az emésztésem, tényleg „könnyedebbnek” éreztem magam, nem terheltem le az emésztőrendszeremet.

Messzemenő következtetésekbe nem merek bocsátkozni egy hét után, de a hasam azért egy picit laposabb lett, persze ehhez az is hozzájárult valószínűleg, hogy az étkezésem többi részére is odafigyeltem. Nem gondoltam volna egyébként, hogy ennyire nem fog hiányozni a főtt étel, de tényleg egész jól megvoltam nélküle.

Végeredményben tehát azt tudom mondani, jól esett ez az egyhetes salis étrend, jobb lett a közérzetem és úgy érzem, a hasamnak is jót tett. Néhány salátás napot biztosan be fogok iktatni ezentúl a heti étrendembe, ráadásul nagyon változatosan lehet elkészíteni őket, megunni soha nem lehet.

Fotó: heathylauracom/depositphotos.com