Egészségünk nyomában – Ennyit változott a kamránk tartalma az elmúlt 10 évben

Berényi Nóri
Írta: ,

Hihetetlen, mennyit változott a hűtőnk tartalma, ha már csak az elmúlt tíz évre gondolunk. Gondolj bele abba, hogy az élelmiszerboltok kínálata hogy kicserélődött, ami által persze a mi frigónké is. Tíz éve még a legújabb Spice Girls-ös nyalókákért álltunk sorban a büfében, most pedig a zöld szuperturmixért. Persze ez utóbbit sem áldásos túlzásba vinni, de normális keretek között a legjobb választás.

Mi okozta a változást? Kép forrása: nutritionstripped.com

Pár éve berobbant az egészségtudatos élet az emberek mindennapjaiba, és hirtelen mindenki száműzte az étrendjéből az egészségtelen ételeket. Ez egyfelől nyilván üzlet, másfelől viszont talán egy megvilágosodás az emberek életében, miszerint tényleg számít, hogy mivel táplálják a testüket. Egyre több kutatás támasztotta alá, hogy az emberi élet minden területére kihat a táplálkozás, ezért érdemes komolyan venni és több energiát belefektetni.

Persze ettől még a gyorséttermek ugyanúgy működnek, de mikor láttál tíz évvel ezelőtt gluténmentes hamburgert a McDonald’s-ban? Ez nem azt jelenti, hogy ezek a helyek ezentúl egészséges ételeket kínálnak, viszont szemmel láthatóan rájuk is hatással vannak a fogyasztói igények. Mert ne feledd: a kínálatot mindig mi, fogyasztók alakítjuk.

Bio-őrület Kép forrása: dictionary.snowpeak.com

Bio-paradicsom, bio-paprika, bio-spenót… Pár dolog, ami nagyon trendin hangzik egy modern háziasszony konyhájában, de nézz körül a nagymamád kertjében és ott biztos, hogy 100%-os bio zöldségekre és gyümölcsökre bukkansz majd.

A bio ételek elvileg nem tartalmaznak semmilyen káros vegyi anyagot, ezért bátran fogyaszthatod, viszont ott van az a tény is, hogy gyakran ezért a termék értékének többszörösét kérik el a vásárlóktól.

Nyilván a minőséget meg kell fizetni, de ma már azért kell többet fizetnünk, hogy ne kerüljön méreg a szervezetünkbe. A jó hír az, hogy te is termelhetsz bio zöldséget és gyümölcsöt magadnak, amiről biztosan tudod, hogy nem érte semmilyen vegyi anyag.