Egészségünk nyomában – Ennyit változott a kamránk tartalma az elmúlt 10 évben

Írta: ,

Hihetetlen, mennyit változott a hűtőnk tartalma, ha már csak az elmúlt tíz évre gondolunk. Gondolj bele abba, hogy az élelmiszerboltok kínálata hogy kicserélődött, ami által persze a mi frigónké is. Tíz éve még a legújabb Spice Girls-ös nyalókákért álltunk sorban a büfében, most pedig a zöld szuperturmixért. Persze ez utóbbit sem áldásos túlzásba vinni, de normális keretek között a legjobb választás.

Mi okozta a változást? Kép forrása: nutritionstripped.com

1/4 Mi okozta a változást?

Pár éve berobbant az egészségtudatos élet az emberek mindennapjaiba, és hirtelen mindenki száműzte az étrendjéből az egészségtelen ételeket. Ez egyfelől nyilván üzlet, másfelől viszont talán egy megvilágosodás az emberek életében, miszerint tényleg számít, hogy mivel táplálják a testüket. Egyre több kutatás támasztotta alá, hogy az emberi élet minden területére kihat a táplálkozás, ezért érdemes komolyan venni és több energiát belefektetni.

Persze ettől még a gyorséttermek ugyanúgy működnek, de mikor láttál tíz évvel ezelőtt gluténmentes hamburgert a McDonald’s-ban? Ez nem azt jelenti, hogy ezek a helyek ezentúl egészséges ételeket kínálnak, viszont szemmel láthatóan rájuk is hatással vannak a fogyasztói igények. Mert ne feledd: a kínálatot mindig mi, fogyasztók alakítjuk.

Bio-őrület Kép forrása: dictionary.snowpeak.com

2/4 Bio-őrület

Bio-paradicsom, bio-paprika, bio-spenót… Pár dolog, ami nagyon trendin hangzik egy modern háziasszony konyhájában, de nézz körül a nagymamád kertjében és ott biztos, hogy 100%-os bio zöldségekre és gyümölcsökre bukkansz majd.

A bio ételek elvileg nem tartalmaznak semmilyen káros vegyi anyagot, ezért bátran fogyaszthatod, viszont ott van az a tény is, hogy gyakran ezért a termék értékének többszörösét kérik el a vásárlóktól.

Nyilván a minőséget meg kell fizetni, de ma már azért kell többet fizetnünk, hogy ne kerüljön méreg a szervezetünkbe. A jó hír az, hogy te is termelhetsz bio zöldséget és gyümölcsöt magadnak, amiről biztosan tudod, hogy nem érte semmilyen vegyi anyag.

Mindenmentes ételek Kép forrása: beascookbook.com

3/4 Mindenmentes ételek

Ma már találkozhatunk mindenmentes” sütikkel, hamburgerekkel, pizzákkal, melyekben nincs glutén, laktóz, fehér cukor és semmilyen olyan adalékanyag, ami allergiás reakciókat válthatna ki az embereknél. Biztos már te is hallottad azt a mondatot, hogy: „Bezzeg a nagyszüleimnek nem volt semmilyen ételallergiája, pedig ették a zsíros fehérkenyeret és itták mellé a tehéntejet.” Nos, ez tényleg így van, hiszen a legtöbb nyugdíjas nincs is tisztában azzal, hogy mi az a glutén- vagy laktózérzékenység, mivel nekik ilyenekkel nem kellett foglalkozniuk. De miért is van ez? Többnyire azért, mert míg régen szinte mindent maguk termeltek meg az emberek, mára már a készételek lepik el az áruházak polcait. Ennek következtében persze rengeteg káros anyag kerül az emberek szervezetébe, melyek hatására a test különböző allergiás tüneteket produkál. Tehát, mivel az alapvető emberi szokások is megváltoztak, ezért a táplálkozásunk is. Sajnos ezért szenved manapság sok ember ételallergiában. Sokak szerint ez csak egy kitalált állapot, viszont aki benne van, az tudja, hogy ez legtöbbször inkább kemény küzdelem.

Diétás ételek Kép forrása: stylecaster.com

4/4 Diétás ételek

Régen is voltak, persze, de nem ekkora választékban. Manapság a legtöbb ember, ha lehet, inkább a cukormentes verziót veszi le a polcról, mert tudja, hogy abban nincs kalória. Cserébe viszont tele van rengeteg káros anyaggal, ami lehet, hogy többet árt, mint használ. Egy kanadai kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy az édesítőszer hizlal. Mielőtt az egész készletedet kihajítanád a kukába, elmondanánk, hogy kis mennyiségben nem okoz különösebb károkat, viszont ha naponta akár 20-30 pöttyöt is elfogyasztasz, akkor meggátolod a fogyásodat, ugyanis ez a sok méreg lerakódik a szervezetedben, felhalmozódik, és ennek hatására a salakanyagok nem ürülnek ki a szervezetedből. Ez pedig azt eredményezi, hogy a zsírpárnáid nem csökkenni, hanem növekedni fognak. Ne aggódj, ha ebben is megtartod az egyensúlyt, akkor semmilyen hasonló veszély nem fenyeget, sőt még fogyni is fogsz.