5+1 egészségesnek mondott étel, ami többet árt, mint használ

Nagy Niki
Írta: ,
5+1 egészségesnek mondott étel, ami többet árt, mint használ

Vannak olyan univerzálisan egészségesnek titulált ételek, amelyekről sokan váltig állítják: ez simán belefér a diétába. Azonban van, ahol a cukortartalommal, van, ahol a zsírral, és van, ahol az adagokkal kell vigyázni –ezek azok az ételek, amelyek hiába hangzanak egészségesnek, mégsem azok!

Müzliszeletek Kép forrása: superhealthykids.com

A müzliszelet tökéletes választás lehet, ha délután édességre vágysz, vagy éppen úgy érzed, hogy semmi energiád nincs, és enned kell valamit ­– csak nem mindegy, milyet választasz, ha egészségesen szeretnél enni. A legtöbb müzliszeletben ugyanis annyi hozzáadott cukor van, hogy ennyi erővel simán ehetnél csokit is helyette, azzal sem tennél rosszabbat a szervezetednek.

Válassz cukormentes változatot, vagy olyat, ami ugyan tele van cukorral, de természetes forrásokból ­– a gyümölcscukrot ugyanis könnyebben emészti meg a szervezeted, mint a rendes cukrot, mégis ugyanúgy energiát kapsz tőle, és kihúzod még azt a hosszú délutánt is a munkahelyeden vagy a suliban.

Aszalt gyümölcsök Kép forrása: hgtv.com

Kis mennyiségben az aszalt gyümölcs nagyon jó és egészséges, sőt, az aszalt datolya például teljesen jó alapanyag az egészséges sütemények készítéséhez és édesítéséhez. Arra viszont érdemes vigyázni, hogy egy-­egy aszalt darab egy rendes, nagy gyümölcsnek felel meg ­– így már mindjárt máshogy fest az a csomag aszalt sárgabarack, nem igaz? Mivel finom és édes, ráadásul azt gondoljuk, hogy egészséges is, hajlamosak vagyunk nagy mennyiséget fogyasztani belőle, annyit, amennyit magából a gyümölcsből biztosan nem ennénk.

Az aszalt gyümölcsöket inkább kiegészítőnek használd joghurtokba, süteményekbe vagy bármi egészséges ételhez, és úgy biztosan nem eszel meg három kilónyi sárgabarackot együltő helyedben.