Egészségesnek hitt ételek, amik többet ártanak, mint használnak

Írta: ,

Vannak olyan univerzálisan egészségesnek titulált ételek, amelyekről sokan váltig állítják: ez simán belefér a diétába. Azonban van, ahol a cukortartalommal, van, ahol a zsírral, és van, ahol az adagokkal kell vigyázni –ezek azok az ételek, amelyek hiába hangzanak egészségesnek, mégsem azok!

Gabonapehely Kép forrása: minimalistbaker.com

1/6 Gabonapehely

Előszeretettel eszünk reggelire gabonapelyhet, hiszen könnyen el lehet készíteni, és általában a dobozára is az van, írva, hogy "egészséges", vagy "tele gyümölccsel". Igen ám, de azt elfelejtik hozzátenni, hogy amíg a gabonapehely magában, cukrozatlanul valóban egészséges, addig a boltban kapható, bedobozolt változatokban már annyi cukor van, hogy két kanállal akár az egész napi cukorszükségletedet fedezheted vele.

Ha már reggelizőpelyhet szeretnél, válassz olyat, amiben nincs hozzáadott cukor – ezek a kevésbé színes­szagos változatok a polcon, amelyek ugyan nem olyan finomak, mint a cukrozott társaik, de sokkal egészségesebbek.

Müzliszeletek Kép forrása: superhealthykids.com

2/6 Müzliszeletek

A müzliszelet tökéletes választás lehet, ha délután édességre vágysz, vagy éppen úgy érzed, hogy semmi energiád nincs, és enned kell valamit ­– csak nem mindegy, milyet választasz, ha egészségesen szeretnél enni. A legtöbb müzliszeletben ugyanis annyi hozzáadott cukor van, hogy ennyi erővel simán ehetnél csokit is helyette, azzal sem tennél rosszabbat a szervezetednek.

Válassz cukormentes változatot, vagy olyat, ami ugyan tele van cukorral, de természetes forrásokból ­– a gyümölcscukrot ugyanis könnyebben emészti meg a szervezeted, mint a rendes cukrot, mégis ugyanúgy energiát kapsz tőle, és kihúzod még azt a hosszú délutánt is a munkahelyeden vagy a suliban.

Barna kenyér Kép forrása: dessertlovernote.com

3/6 Barna kenyér

Rossz hírünk van: a barna kenyér ugyanolyan rossz a testednek, mint a fehér kenyér, ugyanis semmi köze nincs a teljes kiőrlésű termékekhez. A barna és félbarna kenyerek egyáltalán nem egészségesebbek, mint a fehérek ­– óvatosan válaszd ki, hogy milyen kenyeret veszel a boltban, mert színre mind nagyon becsapós lehet.

Az sem számít, ha jól megszórják magvakkal – a lényeg az, hogy csak azt a fajtát válaszd, amelyik 100%­ban teljes kiőrlésű lisztből készül. Ezt mindig feltüntetik a címkén is, de egyszerű megkülönböztetni a sima kenyértől: az igazán egészséges fajták sokkal tömörebbek, keményebbek, és még néha ragadósak is.

Joghurtok Kép forrása: archzine.net

4/6 Joghurtok

Na persze nem mind ­– a zsírszegény natúr joghurt például tökéletes nassolnivaló lehet egy kis gyümölccsel és cukormentes lekvárral. A probléma az előre elkészített gyümölcsjoghurtokkal van. Hiába írják rájuk ugyanis, hogy zsírszegények, valószínűleg tele vannak pakolva cukorral, ha pedig a cukormentes jelzőt aggatják rájuk, biztos lehetsz benne, hogy több zsír van bennük, mintha magában kanalaznád a sütőolajat.

Mielőtt megveszel bármilyen gyümölcsjoghurtot, alaposan olvasd el a címkét, és ne vegyél le a polcról olyat, ami csöpög a cukortól ­­– inkább készíts otthon saját magad lightosabb változatot.

Gyümölcslevek Kép forrása: whiteonricecouple.com

5/6 Gyümölcslevek

Azzal azért tisztában van mindenki, hogy a hozzáadott cukrot tartalmazó gyümölcslevek nem az egészséges táplálkozás barátai. Viszont azokkal is óvatosan kell bánni, amelyekben csak gyümölcscukor van, vagy amelyek megkapják a "light" jelölést, magában a gyümölcsben is ugyanis annyi cukor található, hogy nagy mennyiségben korántsem számít egészségesnek.

Ha megiszol egy literes gyümölcslevet (hozzáadott cukor nélkül, természetesen), az olyan, mintha 2­-3 kilót megennél abból a gyümölcsből, amiből készült, így pedig már jócskán van benne annyi cukor, amivel a szervezeted nem tud mit kezdeni. Szorítsd az adagodat napi egy pohárra, vagy higítsd fel a tömény gyümölcslevet szódával – mindkettő remek megoldás, ha nem tudsz lemondani az édes italról.

Aszalt gyümölcsök Kép forrása: hgtv.com

6/6 Aszalt gyümölcsök

Kis mennyiségben az aszalt gyümölcs nagyon jó és egészséges, sőt, az aszalt datolya például teljesen jó alapanyag az egészséges sütemények készítéséhez és édesítéséhez. Arra viszont érdemes vigyázni, hogy egy-­egy aszalt darab egy rendes, nagy gyümölcsnek felel meg ­– így már mindjárt máshogy fest az a csomag aszalt sárgabarack, nem igaz? Mivel finom és édes, ráadásul azt gondoljuk, hogy egészséges is, hajlamosak vagyunk nagy mennyiséget fogyasztani belőle, annyit, amennyit magából a gyümölcsből biztosan nem ennénk.

Az aszalt gyümölcsöket inkább kiegészítőnek használd joghurtokba, süteményekbe vagy bármi egészséges ételhez, és úgy biztosan nem eszel meg három kilónyi sárgabarackot együltő helyedben.