Ez az 5 legegészségesebb zöldség a világon - a kutatások szerint

Fodor Veronika
Írta: ,

Ősszel és télen a szervezetünknek dupla annyi vitaminra van szüksége, mint nyáron, amikor már a napfényből is D-vitaminhoz juthatunk, ezért ebben az időszakban érdemes a táplálkozásra még nagyobb figyelmet fordítani. Szerencsére itthon is elérhető a világ 5 legegészségesebb zöldsége, és ha tudatosan beépíted őket a napi étrendedbe, sokkal jobb lesz a közérzeted!

Articsóka Kép forrása: biowellnutrition.com

Az articsóka az egyik legkorábban megismert gyógynövényünk – a görögök és a rómaiak már ősidők óta használják emésztési zavaraik gyógyítására.

Csodaszer a felfúvódás esetén, és az érzékeny gyomor és bél gyógyítására.

Hasznos a diétázók étrendjében is, mert növeli a zsírlebontó képességet, és segíti az emésztést, valamint szabályozza a koleszterin képződését a májban.

Brokkoli Kép forrása: damndelicious.net

A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz.

Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, a kalcium, a magnézium, a nátrium, a vas, a cink és a foszfor.

Kutatások bizonyítják, hogy az étrendbe beépítve a brokkolinak – a többi káposztafélével együtt – jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulásának elkerülésében.

Fogyasztásának fő szezonja pedig éppen most van.