Egészséges, lila, és megmentheti a földet: az ube az új kedvenc zöldséged lesz

Zabolai Margit
Írta: ,
Egészséges, lila, és megmentheti a földet: az ube az új kedvenc zöldséged lesz

Kép forrása: pinterest.com

Lehet, hogy eddig nem hallottál róla, de ideje megbarátkozni vele: az ázsiai konyhában jól ismert zöldség – lilaság? – állítólag a jövő egyik legnépszerűbb alapélelmiszere lehet majd.

Na de mi az az ube?

Az ube egy elsősorban Ázsiában ismert, de lassan az egész világon elterjedt gumós növény, itthon lila édesburgonya vagy lila yam gyökér néven is találkozhatsz vele. Az ube barnás-szürkés héja vibrálóan lila húst rejt, ami főzés után puha lesz, akár a krumpli. Különleges íze miatt az ube sokféleképpen elkészíthető, ráadásul nagyon egészséges, ezért érdemes megismerkedni vele!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ate's [email protected] Kitchen (@atesfilipinokitchen) által megosztott bejegyzés,

Miért jó neked?

Az ube telis-tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal: 100 gramm főtt ube 140 kalóriát, mindössze 0,1 gramm zsírt, de 4 gramm rostot és 1 gramm fehérjét tartalmaz. Már egy ekkora mennyiség is fedezi a napi kalcium-szükséglet 2, vas-szükséglet 4 és C-vitamin-szükséglet 40%-át! Az ube gazdag antioxidánsokban, például antociánokban is, ennek köszönheti vibráló színét is – ilyen van egyébként a fekete bodzában és sok más, sötét színű zöldségben és gyümölcsben is.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fen Café & Restaurant (@fenrestaurant) által megosztott bejegyzés,

Tanulmányok kimutatták továbbá, hogy az ube fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást, valamint a rák és a kettes típusú diabétesz kialakulásának valószínűségét.

Egy vizsgálat szerint gyulladáscsökkentő hatása, valamint A- és C-vitamintartalma miatt az ube az asztma tüneteit is segíthet csökkenteni. A kutatás összefüggést talált az asztma tüneteinek erőssége és az említett vitaminok hiánya között, és bár csak kis létszámú kutatásról van szó, az biztos, hogy ártani nem árt, ha a szükséges gyógykezelés mellett némi lila finomságot is beiktatsz az étrendedbe.

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!