50 fölött nagyon számít mit eszünk! - Az egészséges időskori táplálkozás alapjai

Írta: ,

Becslések szerint az idős emberek nagyjából felének nem jut annyi vitamin és ásványi anyag a szervezetébe, amennyi szükséges lenne az egészségmegőrzéshez, illetve a meglévő betegségek tüneteinek enyhítéséhez. Ha a te közeledben is él olyan szépkorú, akiről gondoskodhatsz, a következő törvényszerűségekkel érdemes tisztában lenned.

A legfontosabb tápanyagok

1/6 A legfontosabb tápanyagok

Az idő múlásával egyre fontosabbá válik a következő tápanyagok szerepe:
kalcium és D-vitamin a csontokért,
rost a rendszeres székletért,
kálium az ideális vérnyomásért, valamint a fáradtság és a depresszió megelőzéséért,
B12-vitamin az vitalitásért és az agyműködésért,
– egészséges, azaz telítetlen zsírsavak a szívbetegségek kockázatának csökkentéséért.
A „tányérszabály”

2/6 A „tányérszabály”

Az egészséges táplálkozás időskorban sem feltétlenül egyenlő az örökös méricskéléssel és számolgatással. 

A legfontosabb a változatosság, illetve érdemes a zöldségekkel és gyümölcsökkel telerakni a tányér felét, zsírszegény fehérjeforrással a negyedét, valamint teljes kiőrlésű gabonával a fennmaradó részt.
Apró változtatások

3/6 Apró változtatások

– Az élénk színű zöldségek és gyümölcsök, úgymint a brokkoli, a leveles zöldek, a sárgarépa, a bogyósok és a barack kitűnő választást jelentenek.
– Naponta legalább három adag zsírszegény tej, joghurt vagy sajt elfogyasztása javasolt a kalcium és a D-vitamin pótlásáért.
– Az asztali sózást teljes mértékben el kell kerülni, továbbá az ételek elkészítésekor is minél kevesebb nátriumot használni. Az időskorra ellanyhuló ízlelőbimbókat friss fűszerekkel célszerű kényeztetni.
– Naponta szintén három adag teljes kiőrlésű gabona tálalásával elősegíthető a jó emésztés. Egy adag egy szelet kenyeret vagy fél csészényi tésztát jelent.
A vízivás fontossága

4/6 A vízivás fontossága

A nyolc pohár vizes irányelv az idősekre is vonatkozik, s körülbelül kétliternyi folyadékot jelent. Ennek hiánya sajnos felgyorsítja a fizikai és mentális hanyatlást, valamint állandó rossz közérzetet eredményez. 

Célszerű mindig elérhető közelségben tartani egy üveg szénsavmentes ásványvizet vagy egy kancsónyi szűrt csapvizet, mert mozgáskorlátozottság esetén problémát jelenthet folyton kifáradni a konyhába érte. 
Citrom- vagy uborkaszeletekkel egyszerűen finommá varázsolható az egyébként íztelen frissítő.
Egyszerűbben enni

5/6 Egyszerűbben enni

Most megosztunk veled néhány olyan tippet, amivel megkönnyítheted idős szeretted számára az étkezéseket.
– Nehézkes evőeszköz-használat esetén kínálj kézzel is könnyen elmajszolható falatokat. A mini szendvicsek, a párolt karfioldarabkák és a felvágott gyümölcsök tökéletes nassolnivalót jelentenek.
– A túl bő választék zavarba hozhatja a célszemélyt (pláne akkor, ha Alzheimer-kórral él). Egy vagy kétféle lehetőséget ajánlj fel egyszerre, ne többet!
– Az idősek között akad olyan, aki egyszerűen nem érez szomjúságot addig, amíg szinte teljesen ki nem szárad. Akkor is érdemes felajánlanod egy pohár vizet, ha az illető egyébként nem kérne.
– Ha a rágás és a nyelés sem megy könnyen, pürésítsd vagy vágd egészen apróra a szilárd fogásokat! A leves alaplé, a mártás és a tej mindebben segít.
Még több tipp

6/6 Még több tipp

– A tompuló érzékek kedvéért turbózd fel az ételeket olyan intenzív fűszerekkel, mint a bazsalikom vagy a menta.
– Átmeneti étvágytalanság esetén egy csemegéstál kihelyezése megoldhatja a tápanyaghiányt, amibe telítetlen zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő magvakat és gyümölcsöket érdemes raknod.
– Megfontolhatod olyan tápláló italok bevetését is, amelyeket por állagban szerezhetsz be a szakboltokban és a patikában, s tejjel vagy vízzel tudod elkészíteni őket, hogy idős szeretted megfelelő mennyiségű fehérjéhez és szénhidráthoz jusson a lehető legegyszerűbben.
Ne feledd, hogy a táplálkozásnak élvezeti szerepe is van, nem csupán holmi kötelesség!