Megveszel egy kis nasiért? Eláruljuk, miért tör rád az édesség iránti vágy

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Megveszel egy kis nasiért? Eláruljuk, miért tör rád az édesség iránti vágy

Kép forrása: 4pmphoto/depositphotos.com

Minden nőnél eljön az a pont – legalább havonta egyszer – amikor az átlagosnál jóval nehezebben tud ellenállni a különféle nasiknak. Vannak, akik csupán többet esznek, mások kifejezetten az édességeket, vagy éppen a sós rágcsákat kívánják. De mi ennek az oka, és leginkább hogyan úszhatod meg pluszkilók nélkül a havi „bűnözéseket”?

PMS, te drága

Minden nő számára ismert, hogy a havi rendszerességgel különböző hormonális változások mennek végbe a szervezetben. Mondhatjuk, hogy a ciklus végére feje tetejére áll minden: könnyebben kiborulunk, nehezebben bírjuk a feszültséget, mindenre érzékenyen reagálunk.

Erre rátesz egy lapáttal, hogy nem kívánjuk a szexet, hogy már fizikai fájdalmat is érezhetünk, illetve sokaknak bűntudata van az extra kalória-bevitel miatt, ami szintén nem segít a jó hangulaton. Igen, ez nem más, mint a PMS, azaz a premenstruációs szindróma.

Megannyi tünet, ami mindenkinél másmilyen, más intenzitású, és életkoronként is eltérő lehet, de az biztos, hogy senki sem üdvözli kitörő örömmel, a havi rendszerességgel visszatérő tünetegyüttest.

De miért éppen édesség?

Nem csak a PMS idején veheted észre, hogy szívesebben eszel édességet az átlagosnál, ez a tendencia a menstruációd alatt is kitarthat. A szervezeted tulajdonképpen nagyon is bölcsen irányít a nasik után: egyrészt a csokoládé úgy működik a szervezetünkben, mint a drog.

Örömérzetet okoz, endorfinokat szabadít fel, egyszóval jobb kedvre derít.

Pontosan erre van szükséged! Másrészt pedig a kakaó valódi csodaszer: amellett, hogy könnyen felveszi a harcot a civilizációs betegségekkel, erős antioxidáns, flavonol tartalma segíti a vérkeringés normalizálódását. Magnéziumtartalma a migrént, a hangulatingadozásokat csökkenti, E-vitamintartalma a görcsök csökkentéséért felel. A kakaóban található cink segít, hogy ne legyél túlságosan pattanásos, a benne levő vas pedig létfontosságú a vérzés alatt.

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!