Ebben az időben reggelizz, hogy minél tovább eltelítsen

Nagy Niki
Írta: ,
Ebben az időben reggelizz, hogy minél tovább eltelítsen

Kép forrása: watman/depositphotos.com

Biztosan te is hallottad már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Meghatározhatja, hogyan érzed magad aznap, sőt, azt is, hogy mennyit mutat a mérleg nyelve, ha ráállsz. Kevesen tudják azonban, hogy az is legalább olyan fontos, mikor eszed azt a reggelit!

A reggeli tényleg a nap legfontosabb étkezése: egy vitamin-, fehérje- és rostdús étel feltölt annyira, hogy legyen energiád egészen az ebédig. Ám az sem mindegy, hogy mikor eszed meg a nap első étkezését – ez persze azon is múlik, mennyire vagy éhes felkelés után, de szakértők szerint abban is nagy szerepe van az időpontnak, hogy mikor leszel újra éhes. Azt fontos tudni, hogy a reggelit mindig a felkelésed időpontjához igazítsd: egy lustálkodós vasárnap reggellel még nem késel le az ideális időintervallumról, de akkor sincs baj, ha korán edzel, és nem tudsz azonnal enni.

Dietetikusok szerint a legjobb időszak a reggeli elfogyasztására a felkelés utáni két óra.

Ez ugyanis garantálja, hogy egész nap normális mértékben fog csak ingadozni a vércukorszinted, és egészséges lesz az étvágyad is: kívánni fogod az ételt, de nem leszel farkaséhes. Ahogyan felébredsz, a szervezetednek szüksége van a táplálékra ahhoz, hogy az éjszakai böjtölési időszakból kitörjön, erre pedig ez a kétórás ablak a legmegfelelőbb időpont. Így ha nem vagy éhes rögtön felkelés után, akkor sem érdemes leerőltetni a reggelit a torkodon: két órán belül biztosan korogni fog a hasad.

Ebben az időben edd a reggelidet, hogy minél tovább eltelítsenKép forrása: pexels.com

A szakértők kiemelik, hogy ez csak az egészséges emberekre igaz: a cukorbetegeknek arra kell törekedniük, hogy minél előbb stabilizálják a vércukorszintjüket, ezért ők igyekezzenek a felkelés utáni egy órában enni valamit.

Ha edzeni mész, akkor viszont érdemes kitapasztalnod, hogyan működik a legjobban a tested: ha reggeli után is tudsz mozogni, akkor hajrá, ha viszont nem, azzal sincs baj, ha reggeli nélkül indulsz neki, feltéve, ha a mozgás után rögtön eszel is valamit.

Persze nem mindegy, hogy mit: dietetikusok fehérjében és egészséges zsírban gazdag reggelit ajánlanak, ami garantáltan eltelít. Ha viszont nem szeretsz reggel enni, készülj fel arra, hogy megnövekszik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata a szervezetedben, a reggeli éhezés ugyanis ehhez nagyban hozzájárulhat. Nem kell minden reggel háromfogásos reggelit összedobnod: szakértők szerint már egy darab gyümölcs is sokat segít abban, hogy ne ingadozzon annyira a vércukorszinted, és ne legyél farkaséhes később.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv