Divatos csodaital az egészségért: matcha tea

Póta Szilvia
Írta: ,

Japánban már hosszú idők óta rajonganak érte, Európában azonban csupán elmúlt években fedezték fel csodaerejét. Azóta már desszertekhez, sőt kávékba is előszeretettel használják. Ismerd meg a zöld tea legnemesebb fajtáját, a matchát!

Úgy tűnik, a kínai zöld tea ideje lejárt, a világ újabban a matcha tea megszállottja.

Többek között az egészséges életmód hű követője, Gwyneth Paltrow is előszeretettel fogyasztja, és amibe csak lehet, belefőzi. Külföldön a tejeskávétól a levesen át egészen a brownie-ig mindenhez felhasználják.

A matcha ugyanis valójában egy por formában beszerezhető zöld tea fajta, melyet a rituális japán teaceremóniák alkalmával használtak.

Sokáig a nemesek féltve őrzött titka volt, amelyet a szerencsés kiválasztottak orvosságként fogyasztottak.

A teát egy 8. századi Zen pap, Eiszai tette közkinccsé, aki szerint a matcha a tökéletes eszköz a fizikai és mentális egészség megőrzéséhez. Lássuk miért érdemes fogyasztanod!

Megóv a betegségektől Kép forrása: teavana.com

A magas minőségnek és a por formában elfogyasztott leveleknek köszönhetően jóval több tápanyaghoz juttathatod szervezeted, mint a hagyományos zöld teák esetében.

Kutatások szerint a matcha teában több antioxidáns található, mint a spenótban vagy az áfonyában.

Az antioxidánsok segítenek megvédeni a szervezetet a sejtek és szövetek károsodásáért felelős szabad gyököktől, és erősítik az immunrendszert.

Az antioxidánsok egyik fajtája, az úgynevezett epigallokatekin-3-gallát (EGCG) nevezetű katekin rákmegelőző és zsírégető tulajdonságáról ismert. A tudományos kísérletek szerint a matcha 137-szer több EGCG-t tartalmaz, mint más zöld tea.

Ha teheted, fogyassz belőle ősszel és télen naponta legalább egy csészével, hogy elkerüld a betegségeket!