Csíráztatás otthon olcsón, egyszerűen

Írta: ,

A csírákról már jó ideje tudjuk, mennyire egészségesek és milyen nagymértékben hozzá tudnak járulni napi ásványi anyag és vitaminbevitelünkhöz. Sokan komoly pénzeket hagynak ott a szupermarketekben értük, pedig pár száz forintból jóval frissebb csírához juthatunk otthon is.

Miért jók a csírák?

1/5 Miért jók a csírák?

A bioboltokban vásárolt, ellenőrzött forrásokból származó csírák azért nagyszerűek, mert garantáltan vegyszermentesek.

Termesztésükhöz nincs szükség kertre, de még teraszra sem, így akár a nagyváros kellős közepén is egészséges és friss tápanyagforrásokhoz juthatunk.

A csírákban fokozottan érvényesülnek a jótékony hatások: jelentős az ásványi anyag, nyomelem, vitamintartalmuk, többségükben rengeteg hasznos enzimet, antioxidánst, aminosavat tartalmaznak.

Könnyen emészthetőek, magas tápértékűek, célzott fogyasztás mellett rengeteget segítenek a betegségek legyőzésében, illetve azok elkerülésében.

Segítségükkel változatosabbá tehetőek az étkezések, akár a tél derekán is, amikor egyébként nehéz ízletes és friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz jutni.

Hogyan csináld otthon?

2/5 Hogyan csináld otthon?

Az otthoni csírázatáshoz vásárolhatsz egy csíráztató tálat, ami mindösszesen párezer forintba kerül, és garantáltan a legpraktikusabb formában biztosítja a magok fejlődését.

Ezen felül készíthetsz egy nagyon egyszerű csíráztatót, amihez csupán egy szélesebb szájú befőttesüvegre, egy tálra, nagyobb gézlapra és egy befőttes gumira lesz szükséged.

A szett összeállítása során a befőttesüvegbe szórj egy kevés magot, majd önts rá vizet. Fedd le az üveg száját a gézlappal, rögzítsd a gumival, majd fordítsd fejre, hogy a víz jelentős része a gézlapon keresztül távozhasson.

Ezután a tálba állítsd bele a befőttesüveget fejjel lefelé, nagyjából 45 fokos szögben megdöntve, így a felesleges víz könnyen kicsöpöghet.

Hogyan gondozd?

3/5 Hogyan gondozd?

Nagyon fontos, hogy a csíráztatás során kövesd a használati utasítást, ugyanis egyes magokat előzőleg be kell áztatni, ráadásul sok esetben a csíráztatási idő is jelentős mértékben eltér.

Nagy általánosságban egyébként nem kell túl sok mindenre odafigyelned.

A legtöbb magot elegendő reggel és este átöblíteni (le sem kell venned a gézlapot az üvegről), illetve arra célszerű ügyelni, hogy fényes, de tűző naptól védett területen csíráztassunk.

Természetesen akadhatnak kivételek, ezért is kell elolvasnod a magok csomagolásán levő használati utasítást.

Fontos az is, hogy egyszerre csak kis mennyiséget készíts el az adott befőttesüvegben, mert a növekvő, kusza szálaknak köszönhetően már egy evőkanálnyi mag is soknak bizonyulhat a későbbiek folyamán.

Mit csíráztathatsz?

4/5 Mit csíráztathatsz?

Ahogy minden zöldségnek, gabonafélének más íze van, úgy a magvak csírái is különböznek egymástól.

Gyakorlatilag csaknem mindent csíráztathatsz, a babtól kezdve a búzán át, egészen a zabig, kölesig, mustármagig, lucernáig, a kínálat igazán széleskörű.

Amennyiben nem egy betegséget kívánsz orvosolni, tehát nem célzottan fogyasztasz csírákat, úgy érdemes többféle magot is kipróbálnod.

Egész biztosan lesz olyan, ami nem fog ízleni, míg egyesek újdonsült finomságokká növik ki magukat.

Arra persze ügyelned kell, hogy ne kerti termesztésre szánt magvakat vegyél, és mindenképpen kerüld a vegyszereket.

Keresd a kifejezetten csíráztatásra ajánlott magvakat, illetve a többi speciálisabb terméknél (pl. amaránt) nézz utána az interneten a csíráztatás folyamatának.

Hogyan fogyaszd?

5/5 Hogyan fogyaszd?

Akár önmagukban is fogyaszthatod a csírákat, tekinthetsz rájuk feltét, nassolnivaló, vagy utólagos ízesítőként.

A legnépszerűbb talán az, amikor a szendvicsek mellé fogyasztjuk, vagy a salátánkba szórjuk a csírákat, hiszen ezzel is változatosabbá tehetjük, gazdagíthatjuk a már-már unalmasnak ható étkezéseket.

Nem ennyire közkedvelt, de ugyanígy hasznos, ha a készételeket dúsítjuk csírákkal, például a zöldséglevesekhez tökéletesen illenek. A csírákra tekinthetsz egyfajta kiegészítőként is, belekeverheted őket a mártogatósokba, a különféle szendvicskrémekbe.

Utóbbi esetén a csírákat gond nélkül fogyaszthatod akár a munkahelyeden is, az apró szálak, maghéjak garantáltan nem fognak kipotyogni a szendvicsedből.