Csak egy srác főz a videókban, de életünk végéig el tudnánk nézni

Zabolai Margit
Írta: ,

Van ez a heppem, hogy szeretek olyan YouTube videókat nézni, amikben emberek esznek. Jó, nem úgy akármit, hanem mondjuk izgalmas ételeket kóstolgatnak. Ha készítik őket, akkor az még jobb. A Peaceful Cuisine újabban a kedvenc csatornám.

Amikor a főzés maga a zen állapot

Egészen véletlenül találtam rá Ryoya Takashima csatornájára, de azóta nem tudok lekattanni róla. Az ázsiai srác többnyire egészen egyszerű recepteket készít, de a bonyolultabbak is olyan jól követhetőek, hogy gyakorlatilag semmiféle nyelvismeretre nincs szükség ahhoz, hogy megértsd őket. Főleg, hogy egy árva szót sem szól a videókban. Nincs zene és nincsenek idegesítő effektek sem, csak az alapzajok.

Lehet, hogy ez így elmondva nem tűnik annyira nyerő ötletnek, de ha fél percet belenézel valamelyikbe, szerintem megérted, miért olyan zseniális. Hihetetlenül letisztult és megnyugtató, olyan, mintha direkt azért készültek volna a videók, hogy elérd a zen állapotot.

Persze, attól, hogy a koncepció nagyon egyszerű, a videók hihetetlen profin vannak összerakva, egészen biztos, hogy Ryoya nem csak amolyan amatőr youtuber, de ez semmit nem vesz el az érdemeiből.

Az apró, finom humort, ami néhány videójában megjelenik, kimondottan kedvelem.

Vegán receptek húsevőknek is

A Peaceful Cuisine csatornáján alapvetően vegán receptek alapján készülnek az ételek, ami egyrészt szuper azoknak, akik eleve ilyen konyhát visznek, és eddig gondot okozott nekik a megfelelő inspirációs forrás megtalálása, másrészt nem okoz gondot azoknak sem, akik fogyasztanak állati eredetű dolgokat. Attól sem lesz semmi bajod, ha húsfogyasztóként néha kipróbálsz egy-egy receptet a vegán konyhából, de persze be is helyettesítheted a saját étrendednek megfelelő összetevőket – nem kell különösebben nagy kreativitás ahhoz, hogy kitaláld, hogy a csicseriborsó-lé helyett tojásfehérjét kell habbá verned, a szójatej helyett meg használhatsz sima tejet is, ha úgy tartja kedved.

Nyelvtudás nem szükséges

A videók alatt mindig megjelenik, hogy éppen mit és mennyit használ a szakács, ezt angolul és kínaiul is kiírja. Egész sok esetben egyáltalán nem zavaró, ha nem érted, mert a képből nyilvánvalóan ki lehet találni, hogy mit mihez kever, de ha mégsem, akkor azt az egy-két szót netes fordítóval is gyorsan megtalálod.

Vigyázz, mert nagyon könnyen rá lehet kattanni a videókra – én egy ideig lefekvés előtt is csak ezeket néztem, és közben minden napközbeni nyűgömet elfelejtettem. Bár zene vagy beszéd nincs alattuk, mindenképpen hanggal nézd őket, én teljesen odáig vagyok már attól is, hogy hogyan kattan a juharszirupos flakon teteje, amikor kinyitja, vagy milyen hangja van a lábasba csobogtatott víznek.