Cöliákia, búzaallergia vagy gluténérzékenység – mi a különbség, és milyen tüneteket okozhatnak?

Marity Mira
Írta: ,

Hasi puffadás, gyomorgörcsök, emésztőszervi panaszok vagy hasmenés… Sokan éreznek ehhez hasonló tüneteket egy kiegyensúlyozottnak tűnő étkezés után. Ha nem mértéktelen habzsolásról van szó és az étrend sem változott, továbbá az étel sem volt romlott, érdemes utánanézni, mi okozza a kellemetlen tüneteket.

Legtöbbször valamilyen ételintoleranciáról van szó, és ha kenyérféle vagy gabona alapú élelmiszer fogyasztása után jelentkezik a hasi diszkomfort, akkor gyanakodni kell a lisztérzékenységre. Latin nevén a cöliákiát legtöbbször a gluténérzékenységgel azonosítják, holott nincs teljes átfedés a fogalmak között. Létezik nem cöliákiás lisztérzékenység és egyéb gabonaallergia is.

Gluténérzékenységnél a gabonafélékben található fehérje, a glutén a legfőbb irritáló tényező. Ez az állapot teljes gluténmentes étrendet kíván.

Gabonaallergiánál viszont a tüneteket kiváltó konkrét gabonafélét – például a rozsallergiánál a rozst – kell kerülni.

Mindez célzott allergológiai vizsgálattal kideríthető.

Az immunrendszer önmaga ellen fordul Kép forrása: Nikodash/Depositphotos

A cöliákia genetikailag örökölhető és élethosszig tartó, ám diétával jól kezelhető autoimmun betegség.

Ilyenkor a szervezet nem tudja feldolgozni a táplálkozás során bevitt glutént, ami legtöményebben a búzában, rozsban és árpában található.

Ez irritálhatja a vékonybél nyálkahártyáját, és súlyosabb esetben az immunrendszert is önmaga ellen fordítja.

Ilyenkor alakul ki az irritábilis bél szindróma, ami vitamin- és ásványianyag-hiányos állapottal, felszívódási zavarokkal, fogyással és komoly fájdalommal jár.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!