Buddha-tál: egészségtudatossá tesz, és még karcsúsít is

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A Buddha-tál hatalmas népszerűségnek örvend az interneten, ami nem véletlen: végtelen teret enged a kreativitásnak, a változatos és kiegyensúlyozott étkezésnek, miközben fontos dolgokra hívja fel a figyelmedet. Emellett iszonyúan mutatós is… Nézd csak meg!

A Buddha-tál egyik legfontosabb szempontja, hogy az emberek térjenek vissza az ősi táplálkozási szokásaikhoz. Ne ijedj meg, ez nem egy újabb paleo-őrület, sőt! Annál is jobban visszamegyünk az időbe – egészen odáig, amikor az ember még kizárólag gyűjtögető életmódot folytatott, és nem volt rászorulva az éghajlatváltozás miatt létfontosságúvá váló vadászatra. Bár léteznek húst is tartalmazó Buddha-tálak, nem ez a jellemző. Sokkal inkább a vegetáriánus, vagy vegán tálak hódítanak, hiszen akkoriban kizárólag a növényi eredetű élelmiszerek álltak a rendelkezésünkre.

A Buddha-tál emellett formájával is emlékeztet a harmóniára: kerek, hiszen egységet jelképez, és egyúttal Buddha tömött hasára is utal. Ha igazán profi szinten űznéd a „tálazást”, akkor természetes alapanyagú tálra, pl. egy fél kókuszdióra lesz szükséged.

Hogyan néz ki egy Buddha-tál? Kép forrása: bhofack2/Depositphotos

Mivel ennyire elterjedt lett a Buddha-tál, már nincsenek szigorú szabályok, de az eredeti ötlet alapján minden egyes alapanyagot külön kell a tálra helyezni. Ez azt jelenti, hogy nincsenek raguk, nem szabad összefőzni, összekeverni semmit, minden alapanyagot külön, kis adagban kell a tálra tenni.

Így egyúttal visszatérünk a természetes látványhoz, formákhoz és ízekhez, önmagukban csodáljuk meg mindazt, ami biztosítja egészségünket. Valahogy így nézhetett ki egy gyűjtögető ember tányérja is a civilizált idők előtt – és pont ez a lényeg! Ahogy a különböző színek, állagok és formák egymás mellé kerülnek, az nem csupán szemet gyönyörködtető és szívet melengető érzés, hanem egyúttal tökéletesen rámutat arra is, miben szenved hiányt az étkezésed, min kell változtatnod az egészséged érdekében.