Egy barista titkai: ha eltanulod ezt, te is profi kávékészítő lehetsz!

Zabolai Margit
Írta: ,
Egy barista titkai: ha eltanulod ezt, te is profi kávékészítő lehetsz!

Kép forrása: duha127/deposithotos.com

A kávézóban minden olyan egyszerűnek tűnik: a barista lapátol, nyomkod, ütöget, forral, felönt, és már kész is a kávés csoda. Mindez persze korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, sok év tapasztalat és rengeteg tudás kell ahhoz, hogy valakiből hivatásos barista legyen, de a legfontosabb szabályok betartásával te is jelentősen javíthatsz az otthon főzött kávéd minőségén és ízvilágán. (x)

Használd a tampert!

Hacsak nem egy teljesen automata készülékkel dolgozol, ami darálás után el is oszlatja neked a kávét a tartóban, a te dolgod gondoskodni arról, hogy a kávé egyenletesen terüljön el. Ha nem egyforma mindenhol a tömörsége, akkor a víz utat talál magának, és gyengébb minőségű kávé fog lefőni.

Ahhoz, hogy az őrlemény mindenhol azonos szilárdságú legyen, a legjobb kifejezetten erre a célra készített tampert használni, amivel finoman lenyomkodhatod a kávét a tartóba.

Ezt követően a fölösleget óvatosan le kell ütögetni, majd a tartót ismét tölteni és még egyszer lenyomkodni.

Nem csak a kávé, a víz minősége is fontos

Az nem nagy titok, hogy a jó minőségű, frissen őrölt kávé elengedhetetlen a tökéletes kávéhoz, de legalább ilyen fontos az is, hogy milyen vizet használsz az ital lefőzéséhez. A baristák szerint, ha már komolyabb összeget áldoztál a minőségi kávéra, akkor érdemes hozzá kimondottan kávéfőzéshez ajánlott palackozott vizet is venni – a hagyományos ásványvíz az ásványi anyag tartalom miatt nem megfelelő, és a gépedet is tönkre teheti! – vagy hosszú távon olcsóbb és mindenképpen környezetkímélőbb megoldás, ha beszerzel egy vízszűrőt, vagy olyan gépet veszel, amiben beépített vízszűrő van, így tiszta vízzel és vízkőmentes kávéfőzővel készítheted el a tökéletes reggeli italodat. 

Bien tipp:Philips kávégépekben van vízszűrő, ezáltal erőteljesebb aromát hoznak létre, és csökkentik a vízkőmentesítés gyakoriságát is.

Nem minden kávé készül ugyanúgy!

A kávé forró vízből készül, ugye? Majdnem. Egyrészt ma már vannak hidegen főzött kávék, de még a klasszikusnak mondható eljárások között sem feltétlenül azonos a víz hőfoka. A french pressnél például a 92 Celsius az ideális, a kotyogósban pedig rögtön a lefővés megkezdése után le kell venni a tűzről a készüléket, mert a gőz termeléséhez a víznek legalább 100 fokosnak kell lennie, de ha a kávé 96 foknál magasabb hőmérséklettel találkozik, akkor megég.

Utóbbiból egyébként inkább rövid, előbbiből hosszú kávét érdemes inni, ha pedig hol ilyen, hol olyan kávéra vágyunk – például reggelente eszpresszóra, de délután egy édesebb lattéra – akkor válasszunk olyan kávégépet, amely többféle ital elkészítésére is alkalmas, állítható rajta a darálási fokozat és a vízhőmérséklet is.

Tartsd tisztán a gépedet!

Egy szennyezett, vízköves vagy lerakódásoktól elkoszolódott kávégépből soha nem fog tökéletes aromájú kávé lecsöpögni, ezért a baristák különösen nagy ügyet fordítanak arra, hogy a gépüket tisztán tartsák.

Ezzel egyébként nem csak az éppen lefőzött kávé íze lesz jobb, de a gép élettartama is hosszabb így.

A legtöbb kávézóban rendszeresen tisztítják és karban tartják a készülékeket, ezt te otthon úgy tudod a legkönnyebben elérni, ha olyan készüléket veszel, ami egyrészt vízkőtleníti a vizet, így eleve kevésbé szennyeződik, másrészt könnyen szétszedhető és tisztán tartható, mosogatógépben is mosható – tejhabosító esetén különösen fontos! –, így akár minden használat után eltávolíthatod róla a szennyeződéseket, mielőtt azok lerakódnának.

Bien tipp: A Philips LatteGo 3200 automata kávéfőzője gombnyomásra elvégez helyetted mindent.

5 féle kávét készíthetsz el vele, beleértve a selymesen krémes lattét is, a 12 féle őrlési fokozat pedig segít megtalálni a számodra legjobb finomságot, így mindig kávéházi minőségű kávét fogyaszthatsz, frissen őrölt kávébabból, fölösleges macera nélkül.

 

Érdekel a kávézás? Olvasd el a többi cikkünket is a témában!