Te megeszed a banán héját? Pedig meg kellene

Bolla Gitta
Írta: , Frissítve:
Te megeszed a banán héját? Pedig meg kellene

Lehet, hogy elsőre bizarrul hangzik, de a banán héja valóban ehető, sőt az egészséges életmód szakértői szerint ugyanúgy szuperételnek számít, mint a goji bogyó, a chia mag vagy a hínár. Most azt is elmondjuk, miért!

A banán egy nagyon sokféleképpen felhasználható gyümölcs, hiszen süthetsz-főzhetsz vele, edzés előtt tökéletes energiaforrás, sok C-vitamint, B-6-vitamint és magnéziumot tartalmaz, plusz rengeteg káliumot is, ami alapvető szerepet játszik a sejtek megfelelő működésének biztosításában. És ez csak töredéke annak, amiért sosem unjuk a banánt!

A legújabb megközelítés szerint azonban nem csak magát a gyümölcsöt, de a héját is érdemes beiktatnod az étrendedbe, a banánban lévő rostok kétharmada ugyanis ebben az eddig kidobásra ítélt részben található! De van itt még lutein (a szemed egészsége miatt fontos), triptofán (a hangulatodat dobja fel), prebiotikumok (emésztési folyamataidat javítják) és különböző aminosavak is, amik mind-mind fontos érvekként sorakoznak a banánhéj fogyasztás mellett.

Hogyan fogj neki? Nos, mivel nyers banánhéj elnyammogása nem tűnik túl hívogatónak, ezért azt ajánljuk, készíts a héjával együtt felkarikázott banánból reggeli smoothie-t, vagy süsd ki desszertként a karikákat. 

Egyébként érdemes tudnod, hogy nem a banán az egyedüli, aminek eddig kidobtad a leghasznosabb részét! Nemrég derült ki, hogy az avokádó magja is fantasztikus hatóanyagokat rejt, ezért érdemes kiszedni, feldarabolni, porrá őrölni, és beleszórni a reggeli turmixodba vagy a salátádra. Jóval több antioxidánst tartalmaz, mint a zöldségek és gyümölcsök többsége, ráadásul az avokádó tápanyagtartalmának 70%-a a magjában rejlik, nem a húsában. Az íze ugyan nagyon erős, de jól illik például a spenóthoz. Sokáig eláll, és rengeteg egészséges zsírsavat juttat a szervezetedbe!