Az ételízesítő és az E621 veszélyei

Jankovics Anna
Írta: ,
Az ételízesítő és az E621 veszélyei
Az ételízesítő egy olyan adalék, amit szinte minden ételünkhöz hozzárakunk, hogy jobb legyen tőle az ízhatás. A húslevesben a csipetnyi gyömbért mára lecseréltük ételízesítőre, pedig a gyömbérnek számos kedvező hatása van, míg az ételízesítőben lévő ízfokozó más anyagokkal vegyítve akár káros, gondot és fejtörést okoz mindenkinek.
A kezdet: a Vegeta

A Vegetát 1959-ben dobták piacra, majd 1967-ben Magyarországon és Oroszországban is piacra került. Tíz évvel később pedig egész Európában elterjedt, mint univerzális ételízesítő. Sikerét számos okra vezetik vissza.
Ám sikerének valódi oka egy ízfokozó, a nátrium-glutamát, vagy más néven, E621. Ez az egyik legismertebb élelmiszer adalékanyag, amiről egyesek úgy gondolják, hogy veszélyes.

Az ízek csapdája

A négy alap íz – édes, keserű, sós, savanyú – mellett a nyelvünk a finomabban árnyalt ízeket is érzékeli. Ezt nevezik ötödik alap íznek.

Erre épít a nátrium-glutamát, mivel könnyű a fokozott íz hatáshoz hozzászokni, hozzá szoktatni magunkat.
A nátrium-glutamát nagymértékű fogyasztása okoz csak – állítólag – problémát. Fejfájást, ájulásérzetet, és az úgynevezett kínai étterem szindrómát, amiről a következőkben még beszélni fogunk. Sőt, allergiások, asztmások, és gyerekek számára kimondottan nem ajánlott ennek az ízfokozónak a használata.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz