Az egészség nem pénz kérdése – Így egyél okosan, ha szűkös a büdzsé!

Nagy Niki
Írta: ,

Persze, sokkal egyszerűbb az élet, ha saját séfünk van, aki minden reggel frissen szeli nekünk a mangót, sárkánygyümölcsöt, reszeli a kókuszt és süti a gluténmentes, szénhidrát- és zsírcsökkentett palacsintánkat, hogy aztán az organikus kávébabból készített, extralight tejeskávénkat szürcsölgetve elindulhassunk a személyi edzőnkhöz, aki úgy alakítja át a testünket, ahogy mi szeretnénk. Sajnos azonban az emberiség 99%-ának nincs ekkora szerencséje, és mi, földi halandók, magunk oldjuk meg a saját étkeztetésünket – gyakran nem túl magas büdzséből.

Ezzel párhuzamosan gyakran merül fel, hogy sokan nem tudják, hogyan lehet kevés pénzből is egészségesen élni. Persze ez azért relatív: az én száz kilós, két méteres barátom étkeztetése akkor sem lesz olcsó, ha fehér kenyéren és parizeren él, én viszont a hamar tele vagyok, így nem vagyok túl költséges. Mégis, az egészséges ételeknek nem kell feltétlenül drágának is lenniük – adunk néhány tippet ahhoz, hogyan vásárolj be, ha szűkös a keret!

Nyár elején viszonylag nehéz értelmes áron körtéhez jutni, ősszel viszont az eperért kell borsos árat fizetni – nem beszélve arról, hogy az ilyen gyümölcsök és zöldségek általában több ezer kilométert utaznak, és korántsem a természetes anyagoktól ilyen szép lédúsak.

Ha szezongyümölcsöt és -zöldséget vásárolsz, lényegesen olcsóbban juthatsz hozzájuk, ráadásul magyar termelőktől vásárolhatsz, amivel még az ország gazdaságát is támogatod.

Ősszel a körte, az alma, a sütőtök, a szőlő és a barack szezonját éljük. Ha igazán spórolni szeretnél, vegyél az ilyen alapanyagokból nagyobb mennyiséget, és egy-egy adagot mindig fagyassz le, így nyáron is élvezheted az őszibarackot, ráadásul nem is csillagászati áron.

Kövesd az akciókat! Kép forrása: scarlettlondon.com

Az Egyesült Államokban műsor is van az olyanokról, akik egész évben ádázan vadásszák a kuponokat azért, hogy aztán egyszer beválthassák őket, és úgy vásároljanak be (sokszor egyébként haszontalan) készleteikből, hogy szinte egy fillért sem fizetnek.

Azért arra senkit nem biztatok, hogy ennyire extrém irányokba menjen el, de ha mondjuk előre lehet tudni, hogy az egyik bevásárlóláncnál jövő héten akciós lesz a csirkemell, akkor érdemes venni belőle jó néhány kilót, és előre lefagyasztani.

Ezzel egy-egy ilyen terméknél több ezer forintot is spórolhatsz, de kisebb összegek esetén, például barna rizsnél, bulgurnál, tojásnál vagy fűszereknél is beválik a módszer.