Az 5 legegészségesebb fagyasztott zöldség és gyümölcs

Az 5 legegészségesebb fagyasztott zöldség és gyümölcs

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Az 5 legegészségesebb fagyasztott zöldség és gyümölcs

Míg sok zöldség és gyümölcs tápanyagtartalmának jelentős részét elveszíti fagyasztáskor, léteznek olyanok is, amelyeknek kifejezetten jót tesz a hideg. Gene Lester professzor, az amerikai mezőgazdasági kutatóprogram vezetője listát állított össze az utóbbiakból, hogy minél táplálóbb étrendet állíthass össze magadnak az év bármely szakában.

Kukorica

A köztudatban méltánytalanul csak takarmánytápnak tartott finomság nem csupán ízletes saláta-alapanyag és köret, hanem a fagyasztás hatására még több lutein és zeaxantin képződik benne. Ezek a karotinoid típusú antioxidánsok szembe szállnak a korral járó látásromlással.
Kutatások szerint az említett anyagok jelenléte 118%-ra növekszik az eredetihez képest, ha -18°C-on tárolják a szemeket. A zacskóba kerüléstől kezdve fél éven belül érdemes elfogyasztani.

Borsó

A fagyasztott zöldborsónak majdnem olyan mennyei aromája van, mint a hüvelyéből frissen kiszabadítottnak. A Journal of Food Science című szakfolyóiratban megjelent tanulmány alapján az antioxidánsok képződése ebben a zöldségben is fokozódik a mélyhűtésnek köszönhetően.
Egy fél csészényi máris fedezi a napi C-vitamin szükséglet 13%-át. Egy kaliforniai vizsgálat pedig rámutatott, hogy az univerzális alapanyag csupán a teljes C-vitamin tartalmának tizedét veszíti el egy fagyasztóban töltött év alatt.

Spenót

Popeye kedvence egy lengyel kutatás alapján több kalciumot rejt fagyasztva, mint frissen. És nagyon sokkal többet, mint az elsődleges kalciumforrásnak tartott tej! Ha párolva készíted, a sejtfalak lebontásával még inkább hozzáférhetővé válnak az antioxidánsraktárak – teszik hozzá olasz táplálkozástudományi szakértők.
A kalcium nem a spenót egyetlen kincse, hiszen folsavban is bővelkedik, aminek kulcsszerepe van a szívbetegségek megelőzésében és várandósság esetén a magzati idegrendszer fejlődésében. A spenót folsavtartalma 43%-kal csökken a fagyasztóban tartás 3. és 6. hónapja között.

Áfonya

Bár a legfrissebb dietetikai iránymutatások szerint érdemes lenne betiltani az ételekkel kapcsolatban használt „szuper” jelzőt, de az áfonya esetében egyszerűen tényleg szuperségről van szó! A flavonoidokban dús csemege ugyanis sikeresen megelőzhet egyes rákfajtákat és a szívbetegséget – állítják román tudósok.
Bár szobahőmérsékleten is hagyhatod kiengedni a lédús szemeket, az Észak-Karolinai Állami Egyetem szakérőinek mérése alapján inkább egy percig érdemes mikrózni, hogy az antocianinok mennyisége az egekbe szökjön. Fagyasztva maximum négy hónapig célszerű tárolni.

Cseresznye és meggy

A fagyasztott cseresznye és meggy sokkal több rákellenes összetevőt rejt, mint a konzerv vagy a befőtt – olvasható a Journal of Food Science című szakfolyóirat hasábjain.
Nem érdemes azonban túl sokáig várnod a csemegézéssel, mert a Kaliforniai Egyetem kutatói lemérték, hogy a gyümölcsben található polifenolok fele fél év után „eltűnik”. Ez az arány három hónap alatt 25%.

Mennyit kell enned?

Az érvényben lévő nemzetközi ajánlások szerint naponta összesen öt adag zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása javasolt. Ezt az arányt sajnos még a nyugat-európai lakosság többségének sem sikerül betartani, viszont a tudatos törekvés már önmagában is sokat ér.
Amennyiben úgy gondolod, hogy táplálék útján nem biztosítasz elegendő vitamint és ásványi anyagot a szervezeted számára, fontold meg az étrend-kiegészítők szedését! Mielőtt azonban belevágnál, mindenképpen kérd ki a háziorvosod vagy más szakértő véleményét, hogy az igényeidnek milyen típusú készítmény felel meg a leginkább.

VIDEO 2024 legszebb sminktrendje, a gyöngyházfényű smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!