Ásványi anyag hiányod van? Ezek a tünetei és így tehetsz ellene

Írta: ,

Sokan úgy vélik, csupán a vitaminokat kell pótolnunk betegség idején, vagy éppen akkor, ha kimerültnek, fáradtnak érezzük magunkat. Alig gondolunk a nyomelemekre és az ásványi anyagokra! Pedig ezek az építőkövek éppúgy fontos és pótolhatatlan feladatokat látnak el a szervezetünkben.

Szelén Kép forrása: jamieoliver.com

1/6 Szelén

Hiányának tünetei: Pajzsmirigy alulműködés, állandósuló fáradtságérzet, rendszeres vetélés.

Ezt okozza hosszútávon: Nagyobb eséllyel alakulnak ki különféle daganatos megbetegedések és romlik a szervezet védekezőképessége. Meddőséget, hormonproblémákat, gyulladásos betegségeket okozhat.

Mi váltja ki? A szelént nem tartalmazza minden élelmiszer. Nem feltétlenül könnyű hozzájutni a megfelelő mennyiséghez, ezért egyoldalú táplálkozás esetén könnyen felléphet a hiány.

Miből pótolhatod? Szelén van a fokhagymában, vöröshagymában, élesztőben és a tenger gyümölcseiben, halakban, kölesben.

2/6 Magnézium

Hiányának tünetei: Fáradékonyság, ingerlékenység, fejfájás, izomgörcsök, szívritmuszavarok, vérnyomás-és memóriazavarok.

Mi váltja ki? Magnéziumhiányt egyes élethelyzetek is okozhatnak, de előidézheti a nem megfelelően kezelt cukorbetegség, a túlzásba vitt sport, vagy akár az alkoholfogyasztás, hasmenés is.

Ezt okozza hosszútávon: Elősegíti a különféle izomműködési zavarok megjelenését, pl. a görcsöket, továbbá az idegrendszerre is káros hatással bír.

Miből pótolhatod? A legtöbb gyümölcs és zöldség tartalmaz magnéziumot, de a gabonafélék is hozzájárulnak az utánpótláshoz.

Réz Kép forrása: foodandwine.com

3/6 Réz

Hiányának tünetei: Hasmenés, őszülés, hajhullás, fáradékonyság, légzőszervi- és vérnyomásproblémák, bőrgyulladás, ödéma, ízületi problémák, zsíranyagcsere gondok.

Mi váltja ki? A rézhiány szintén a hiányos, vagy nem megfelelő, egyoldalú táplálkozás eredménye.

Ezt okozza hosszútávon: A központi-idegrendszer hiányos működését okozza és vérképzési zavarokhoz, továbbá zsírmájhoz vezethet.

Miből pótolhatod? Sok réz van a májban és a hüvelyes zöldségekben.

Cink Kép forrása: thehappynegro.tumblr.com

4/6 Cink

Hiányának tünetei: Immungyengeség, gyakoribb gyomor-és bélrendszeri panaszok, étvágytalanság, rossz ízérzékelés, hajhullás, bőrproblémák, melankólia.

Mi váltja ki? A cinkhiány gyakran önhibánkon kívül alakul ki: egyszerűen nem elég gazdag a termőtalaj. Okozhatja még szigorú diéta, hányás, hasmenés, felszívódási zavar, vitaminhiány.

Ezt okozza hosszútávon: A cinkhiány hosszútávon hozzájárulhat a rákos megbetegedések kialakulásához, és akadályozza a fehérjeszintézist, valamint a szénhidrát-anyagcserét.

Miből pótolhatod? Sok cink van a húsokban, májban, dióban, mandulában és a búzacsírában.

Jód Kép forrása: keeprecipes.com

5/6 Jód

Hiányának tünetei: pajzsmirigy megnagyobbodás, gyermekek esetén a fejlődés visszamaradása.

Mi váltja ki? Magyarországon nagyon nehéz hozzájutni megfelelő táplálkozással a jódmennyiséghez, emiatt a lakosság túlnyomó része jódhiányos. Probléma általában akkor alakul ki, ha a csökkent mennyiség sem tud felszívódni pl. gyógyszerek mellékhatása, és szelénhiány végett.

Ezt okozza hosszútávon: Anyagcserezavarokhoz, illetve pajzsmirigyproblémákhoz, golyvához vezet.

Miből pótolhatod? Tengeri halakban, jódozott konyhasóban, lazacban, tojásban, paradióban és a zöld növényekben találsz sok jódot.

Vas

6/6 Vas

Hiányának tünetei: Fáradékonyság, fejfájás, sápadtság, szédülés, hajhullás, nyelési zavarok, szívdobogás-érzés.

Mi váltja ki? Az egyoldalú étkezés nem feltétlenül kiváltó ok, bár sokan a vega, vegán életmódot okolják.

A hiányos táplálkozás mellett felszívódási problémák állhatnak a háttérben, illetve az, hogy a többletigény kielégítése (pl. terhesség, menstruáció alatt) nem kerül pótlásra.

Ezt okozza hosszútávon: Vérképzési zavarokat.

Miből pótolhatod? Vasat elsődlegesen a húsokból nyerhetsz, de a szezámmag és a pisztácia is tartalmazza.