Ásványi anyag hiányod van? Ezek a tünetei és így tehetsz ellene

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Ásványi anyag hiányod van? Ezek a tünetei és így tehetsz ellene

Kép forrása: feelomena.es

Sokan úgy vélik, csupán a vitaminokat kell pótolnunk betegség idején, vagy éppen akkor, ha kimerültnek, fáradtnak érezzük magunkat. Alig gondolunk a nyomelemekre és az ásványi anyagokra! Pedig ezek az építőkövek éppúgy fontos és pótolhatatlan feladatokat látnak el a szervezetünkben.

Szelén Kép forrása: jamieoliver.com

Hiányának tünetei: Pajzsmirigy alulműködés, állandósuló fáradtságérzet, rendszeres vetélés.

Ezt okozza hosszútávon: Nagyobb eséllyel alakulnak ki különféle daganatos megbetegedések és romlik a szervezet védekezőképessége. Meddőséget, hormonproblémákat, gyulladásos betegségeket okozhat.

Mi váltja ki? A szelént nem tartalmazza minden élelmiszer. Nem feltétlenül könnyű hozzájutni a megfelelő mennyiséghez, ezért egyoldalú táplálkozás esetén könnyen felléphet a hiány.

Miből pótolhatod? Szelén van a fokhagymában, vöröshagymában, élesztőben és a tenger gyümölcseiben, halakban, kölesben.

Hiányának tünetei: Fáradékonyság, ingerlékenység, fejfájás, izomgörcsök, szívritmuszavarok, vérnyomás-és memóriazavarok.

Mi váltja ki? Magnéziumhiányt egyes élethelyzetek is okozhatnak, de előidézheti a nem megfelelően kezelt cukorbetegség, a túlzásba vitt sport, vagy akár az alkoholfogyasztás, hasmenés is.

Ezt okozza hosszútávon: Elősegíti a különféle izomműködési zavarok megjelenését, pl. a görcsöket, továbbá az idegrendszerre is káros hatással bír.

Miből pótolhatod? A legtöbb gyümölcs és zöldség tartalmaz magnéziumot, de a gabonafélék is hozzájárulnak az utánpótláshoz.

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)