Adalékanyagok, amik veszélyesnek tűnnek, de teljesen ártalmatlanok

Írta: ,

Biztos te is egyre többször böngészed a termékek címkéjét – lehet, hogy kényszerből, de az is lehet, hogy csak azért, mert sokkal tudatosabb vásárló lettél. Időnként talán neked is megakad a szemed egy-egy zavarba ejtő adalékanyag nevén, amit talán hirtelen nem is tudsz hova tenni. De nem kell mindentől tartani, sokszor a teljesen természetes adalékanyagoknak vannak a legfurcsább neveik!

Guar gumi Kép forrása: tytbil88/Depositphotos

Egyáltalán nem túl bizalomgerjesztő a guar gumi neve, amiben nincs is semmi meglepő.

Senki sem szeretne gumit, vagy bármi ahhoz hasonlót látni az ételében, és az idegen elnevezés sem növeli tovább a bizalmat.

A guar gumi azonban nemhogy ártalmatlan, teljesen természetes!

Ez az adalékanyag a guarbab elnevezésű hüvelyes őrleményéből készül, eredeti állapotában egy fehér, vagy nagyon halványszínű, könnyed állagú por.

A felhasználástól függően őrölhetik lágyra, vagy kicsit durvábbra, ami viszont biztos, hogy vízben oldódik.

Élelmiszeradalék-kódja az E 412, és elsősorban gélképzőként, kötőanyagként, viszkozitás növelőként, állagjavítóként használják.

Egy újabb, első olvasatra nem túl barátságos adalékanyag, ami pontosan megfelel a korábban is említett problémának.

Szerencsére a xantán gumi sem egy veszélyes összetevő, még a babatápszerekben is felhasználhatják a gyártók.

A xantánt baktériumok termelik, és hosszú, elágazó szénhidrátláncokból épül fel.

Jól oldódik vízben, és elsősorban zselésítő hatása miatt népszerű az élelmiszeriparban, ugyanis még melegítés hatására is megőrzi az állományát.

Sokoldalúsága miatt ugyancsak közkedvelt, hiszen egyaránt fel tudják használni a fagylaltgyártásban (jégkristályok megjelenése ellen), és a gyümölcslevek előállítása során (elérve, hogy a rostanyagok ne ülepedjenek túlságosan le).

Élelmiszeradalék-kódja az E 410.