Aquaholizmus: így hat a szervezetedre, ha túl sok vizet iszol

Sándor Alexandra
Írta: ,

Eddig a csapból is az folyt, hogy az egészséged és a jó közérzeted megőrzéséhez minél több vizet kell innod. Sokan azonban átestek a ló túloldalára, így a szakértők kénytelenek figyelmeztetni a mértéktelen kortyolás hátrányaira is. Ha a következő tüneteket tapasztalod, Mark Whiteley professzor szerint érdemes a nyakalást egy picit visszafognod!

Túlzott izzadás

Whiteley professzor a hiperhidrózis – tehát a túlzott izzadást jelölő kórkép – kutatójaként meg van győződve afelől, hogy sok páciensénél a korlátlan vízivás vezetett a baj kialakulásához.

Néhányuknál olyan súlyos formában jelentkezett a probléma, hogy el kellett távolítani a hónalji verejtékmirigyeiket. (Ez azonban már tényleg extrém eset.)

„Mindig az az első dolgom, hogy megkérdezem a betegeimtől, mennyit isznak. Akár ördögi körbe is kerülhetnek, hiszen még több víz kerül a szervezetükbe az elveszített folyadékmennyiség pótlására.

Márpedig a test pont a feleslegtől szeretne megszabadulni a verejtékezéssel. Rengeteg embernél javul a helyzet, amint kevesebbet iszik nap közben” – magyarázza a szakember.

Álmatlanság

A túlzott vízfogyasztás – főleg, ha a nap végére esik – megszakíthatja a természetes alvásciklust.

„Amikor elalszunk, agyunk úgynevezett antidiuretikus, tehát vízhajtást gátló hormont termel a vesefunkciók lelassítására, illetve az éjszakai vizelési kényszer megakadályozására.

Ha viszont lefekvés előtt megiszunk két-három pohár vizet, a szervezetbe kerülő folyadék felülírja ennek a hormonnak a parancsát, megtölti a húgyhólyagot, és kénytelenek vagyunk felébredni, hogy kimenjünk a vécére” – fejti ki Dr. Whiteley, aki szerint ágyba kerülés előtt két-három órával már nem érdemes inni.

Az ilyenkor vett meleg fürdő pedig segít, hogy verejtékezés útján kiürüljön a felesleg a szervezetből.