Viszlát pluszkilók! Egy egyszerű módszer, amivel könnyedén felpörgetheted az anyagcserédet

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Te is azok közé tartozol, akik épp most tervezik megreformálni az étkezési szokásaikat és a mozgáshoz való hozzáállásukat? Akkor rövidtávú megoldások helyett te is sokkal jobban jársz, ha inkább az életmódváltás mellett voksolsz. Utóbbinak fontos része az anyagcsere felpörgetése, amihez most adunk pár igazán hasznos praktikát!

Nem csak a vitaminok miatt

A hideg hónapokban különösen fontos, hogy megpróbálj minél több rostot fogyasztani, bár ez ilyenkor sokszor nehezebbnek tűnik az átlagosnál. Azonban messze nem csak a vitaminok és ásványi anyagok miatt lényeges, hogy erre a hasznos alapanyagra támaszkodj: a rostok segítik a leghatékonyabban az emésztésedet!

Ha elegendő rostot viszel be a szervezetedbe, akkor automatikusan csökken a koleszterinszinted, kisebb esélyed lesz az érelmeszesedésre, cukorbetegségre, az elhízásra, de még egyes rákos elváltozásokra is. Szóval nincs mese, a rostokat minden nap muszáj pótolnod, ha szeretnél sokáig egészséges és karcsú maradni!

 

De mit válassz?

Kézenfekvő, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt egyél, de ez a hideg hónapokban nem annyira egyszerű feladat. Vagy csupán tévhittel állunk szemben?

Nos, igazság szerint a leginkább rostgazdagnak tekintett gyümölcsöket és zöldségeket az év minden szakaszában beszerezheted.

A vízben oldódó rostokat a hüvelyesekből (tehát a borsóból, babból, lencséből stb.), a sárgarépából, az almából, banánból, körtéből, narancsból gyűjtheted be igazán könnyen. Láthatod, hogy ezeket az alapanyagokat gyakran éppen télen veheted meg a legfrissebben, de a fagyasztóból válogatva, vagy éppen szárított formában garantáltan nem kell őket nélkülöznöd. És ha már a szárítás szóba került, az aszalt szilva és a füge bizony méltán híres emésztésserkentő hatásairól.