Rossz táplálkozási szokások, amiktől egyből álmos leszel evés után

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Ha helytelenül étkezel, akkor teljesen normálisnak gondolhatod, hogy fáradt vagy egész nap, és nem tölt fel energiával, amikor eszel valamit. Sajnos, ez egy nagyon rossz üzenet a testedtől, ugyanis a helyes étkezés után kirobbanó formában kellene érezned magadat. De mi állhat a háttérben, ha ez egyáltalán nem igaz rád?

Az emésztés nagyon megterhelő

Bár természetes dolognak vesszük, ami mindig a háttérben zajlik, valójában kifejezetten megterheli a szervezetet az emésztés. Sok energiát igényel a táplálék feldolgozása, a megfelelő vitaminok, nyomelemek elszállítása, a felesleg lebontása és így tovább. Ennek megfelelően a szervezet vért von el a vázizmokból azért, hogy az emésztésre koncentrálhasson. Mivel jár ez? A vérnyomás visszaesik, lassabb lesz a szívverés, ami máris kiváltja a jól ismert fáradtság- és lehangoltságérzetet.

De mi okozza mindezt?

Először is az, ha túl sokat eszel, hiszen ezzel automatikusan megterheled az emésztésedet. Másodsorban az, ha rosszul választod meg az ételeidet. Utóbbi problémáért leginkább a finomított szénhidrátok a felelősek, ugyanis azok nagyon gyorsan glükózzá bomlanak, megemelik a vércukorszintet, miközben ehhez a szervezet megpróbál – ám képtelen – alkalmazkodni. Mivel nem sikerül sem feldolgozni, sem kiüríteni az összes felesleget, zsír halmozódik fel a szervezetben, beindul a hízás. Ami pedig az álmosságot illeti, bonyolult kémiai folyamatok összességének eredménye, hogy a glükóz-bevitel hatására olyan hormonok (melatonin és szerotonin) termelődnek a szervezetben, amik nagy mennyiségben fáradékonyságot idéznek elő.

Az csak hab a tortán, hogy kutatók felfedeztek egy olyan neuron csoportot az agyban, amely felelős az éber állapot megőrzéséért. Kiderült, hogy ezek a sejtek gyakorlatilag inaktívvá válnak akkor, ha a vércukorszint jelentősen megemelkedik.

Rossz táplálkozási szokások, amiktől elálmosodhatsz evés után

Fontos kiemelni azt is, hogy az étkezések utáni álmosság – különösen, ha állandósul – nem csak a helytelen táplálkozási szokásokra, hanem betegségekre is utalhat. Jellemző módon a cukorbetegség, illetve a pajzsmirigyproblémák állhatnak a háttérben, tehát legalább egy konzultációra és egy laborvizsgálatra szükség van akkor, ha nálad is állandó gond a „kajakóma".

Miért lehet hasznos az étkezés utáni álmosság?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy miért lehet hasznos ez a mechanizmus, és a magyarázat ismét az evolúcióban keresendő. Őseink életében nagyon fontos volt, hogy étkezés után beköszöntsön a nyugalom, a szervezet az emésztéssel, a bevitt táplálékok feldolgozásával, illetve az akkoriban nagyon lényeges raktározással tudjon foglalkozni. Ez manapság már egyáltalán nem fontos, hiszen akkor eszünk, amikor akarunk, és a legtöbb embernek arra sincsen szüksége, hogy további készleteket halmozzon fel. Tehát, ami egykoron életmentő volt, az a megváltozott és modern világunkban ismét hátrányosnak bizonyul.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?