Bizonyítva! Rászoktathatod az agyad, hogy az egészséges ételeket szeresse

Zabolai Margit
Írta: ,
Az egészségesebb táplálkozás olyasmi, amivel sokan próbálkoznak, és sokan el is buknak. Pedig tudjuk, amikor egy szelet csokitortát eszünk ebédre, hogy ez nem a legjobb választás, ráadásul a bűntudat mellett levertnek, erőtlennek is érezzük magunkat – nem csoda, ha nem a szükséges energiaforráshoz jutunk hozzá, nem sok életerőnk marad.

De mit tehetünk, ha a csokit finomnak, a brokkolit meg kiábrándítónak találjuk? Jó hír, hogy egy kutatás szerint igenis megváltoztathatod az  ízlésedet, azaz meggyőzheted a saját agyadat arról, hogy márpedig semmi másra nem vágyik jobban, mint egy kis ropogós zellerszárra.

6 hónap után másként nézel a karfiolra

A kutatók korábban is úgy gondolták, hogy lehetséges megváltoztatni az ízlésünket, azaz elérhető, hogy egy idő után az agy az alacsony szénhidráttartalmú, egészséges ételeket részesítse előnyben a cukrozott falatokhoz képest. Ám míg eddig mindenki úgy gondolta, hogy ez egy bonyolult és hosszadalmas folyamat eredménye, egy új kutatás eredményei szerint talán egyszerűbb, mint gondolnánk.

„Nem úgy kezdjük az életünket, hogy rajongunk a sült krumpliért, és utáljuk mondjuk a teljes kiőrlésű tésztát” – mondta el Susan Robert, a Tufts University Friedman School of Nutrition Science and Policy intézményének professzora. Ez a szokásunk annak következtében alakul ki, hogy újra és újra ezeket az ételeket esszük, vagyis ezeket találjuk ismerősnek, és ennél fogva finomnak is.

A tudósok eddig úgy gondolták, hogy amikor valaki, aki egész életében egészségtelenül táplálkozott, hirtelen egy az egyben egészséges ételeket kezd fogyasztani, akkor azokat természetesen idegennek, és ennek megfelelően nem kívánatosnak találja majd, ezt a reakciót pedig szinte lehetetlen, de legalábbis nagyon nehéz megváltoztatni.

Egy mostani tanulmány azonban mást mutat: a Nutrition & Diabetes-ben publikált cikk szerint a kutatók 18 túlsúlyos férfit és nőt vizsgáltak meg, akiknek a fele kalóriaszegény, egészséges diétába kezdett. A pácienseket többször is MRI készülékkel vizsgálták meg, és azt találták, hogy akik egészségesebb étrendet kezdtek követni, agyi változásokat is mutattak: az agy elkezdte megváltoztatni az ételekre, ízekre adott reakciót, és 6 hónap elteltével ezek az emberek kívánatosabbnak tartották az alacsonyabb kalóriatartalmú, egészségesebb ételeket.

A diéta során a páciensek magas rosttartalmú, alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztottak, és a kutatók szerint ez indította el a változást.

Jobban érezheted magad a bőrödben

Nem kell orvosi diploma ahhoz, hogy belásd: ha egészségesebben kezdesz táplálkozni, a tested gyorsan megérti majd, hogy ez neki is jobb, és nem hiúsítja majd meg a diétáidat egy somlói galuska vissza-visszatérő gondolatával.

Ha tehát most úgy is érzed, hogy képtelen lennél „nyúlkaján” élni, akkor is érdemes megpróbálni változtatni. A titkok persze a mértékletesség, ha pedig tényleg életmódváltáson gondolkodsz, kérd ki egy orvos vagy egy dietetikus véleményét.

Azonban, ha az első néhány hónapot átvészeled, az egészséges étrend megtartása többé nem okoz majd problémát, hiszen nem is kívánsz majd többé nehéz, zsíros, vagy túl cukros ételeket, hiszen az agyad és a tested megérti, hogy ezzel nem tennél jót magadnak.