A zsírkerülő és a kalóriaguru: 5 féle ember, aki csak hiszi, hogy egészségesen táplálkozik

Sándor Alexandra
Írta: ,

Az egészséges táplálkozás egyszerre trend és közhely, ráadásul egyre többen tekintik magukat mindentudó szakértőnek. Összegyűjtöttük, mely magatartásformák nem számítanak példamutatónak e tekintetben – még akkor sem, ha látszólag annak tűnnek.

A kiéhezett vegetáriánus

Nem a leghazugabb vegetáriánus, akinél titokban tucatszám lóg a kolbász a kamrában otthon. Hanem az, aki másokon kívül önmagát is becsapja!

Semmi kétség, hogy a növényi eredetű táplálékok tényleg jót tesznek az egészségnek, ám a húsfélék teljes kiiktatása tényleg csak azok számára javasolt, akiknek ez nem óriási áldozatot, hanem magától értetődő döntést jelent.

Ha tehát te is hajlasz a vegetarianizmus felé, de néhány nap után azon kapod magad, hogy szinte ölni tudnál egy szelet husiért, bátran edd meg, amit megkívánsz!


Több irányzat is van! A vegetáriánus étrend fajtái, előnyei és hátrányai


A testednek és a lelkednek is könnyebb, amennyiben divathullámok helyett inkább a saját belső igényeidre figyelsz.

A zsírkerülő

A zsír szó hallatán talán össze is rezzensz, hiszen eleve a világ legegészségtelenebb táplálékai jelennek meg előtted.

Pedig bizonyos fajtái – főleg az egyszeresen és többszörösen telített zsírsavak – egyenesen létfontosságúak, hiszen nélkülük a vitaminok sem hasznosulnának.

A dolognak mindössze annyi igazságalapja van, hogy a telített és transzzsírokban gazdag étrend valóban növeli a „rossz”, tehát LDL-koleszterin és trigliceridszintet, ám a mesterségesen csökkentett zsírtartalmú falatokért többnyire fikarcnyival sem kedvezőbb növelt cukor- és adalékmennyiséggel kell fizetned.

Nem ok tehát a büszkeségre, ha folyton light-ot eszel.