A tavasz legfrissebb zöldsége és gyógynövénye: az újhagyma

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
A tavasz legfrissebb zöldsége és gyógynövénye: az újhagyma

Tudtad, hogy gyógynövénynek tartják, például azért, mert már a közelében elpusztulnak a kórokozók? Még több érdekességet megtudhatsz, ha elolvasod cikkünket.

Gyógynövény
Ősidők óta ismeretes, hogy az újhagyma nemcsak táplálék, hanem gyógynövény is. Az ókori Egyiptomban a piramisépítőknek is vöröshagymát adtak, hogy fizikailag elég erejük legyen a nehéz munkához, és ne betegedjenek meg. Az ókori görögök is nagyra értékelték, a hagymaárusokat a legtiszteletreméltóbb emberek között tartották számon.

A hagyma gyógyító anyaga az, amely jellegzetes illatát és ízét adja, vagyis a kéntartalmú illóolaj. A tudósok megfigyelték, hogy a hagyma közelében már 40 másodperc múlva elkezdenek lebomlani a kórokozók. Az illóolajok ilyenkor a levegőben terjedve fejtik ki a hatásukat. 
Hogyan és mit gyógyít?
Gyógyszerkészítéshez is felhasználják a hagymát, szív- és érrendszeri, valamint emésztőrendszeri betegségek kezeléséhez. A hagymában található különleges illatanyagok nemcsak fertőtlenítik a szervezetet, de javítják az emésztést és a szívműködést is.

Csökkentik a vérnyomást, tágítják az ereket, csökkentik a koleszterinszintet, és védelmet nyújtanak a rák ellen. Megfázással járó betegségek esetén gyorsítja a gyógyulás folyamatát. Már azzal elindítja a jótékony folyamatokat, ha a beteg belélegzi az illatát. Ilyenkor javul a felső légutak vérellátása, több oxigéndús vér áramlik bennük. 

Fókuszban

Egy bevált módszer, amivel nyugodtan aludhatsz a megfázás alatt

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

Egészség és életmód

Egy bevált módszer, amivel nyugodtan aludhatsz a megfázás alatt