A sokoldalú szupernövény: ezért fogyassz tőzegáfonyát!

Póta Szilvia
Írta: ,

A hideg téli időjárás komolyan próbára teheti szervezetünket – ilyenkor vehetjük hasznát az olyan jótékony gyógynövényeknek, mint például a tőzegáfonya. A tőzegáfonyát nem csupán karácsonyi menü, vagy a dekoráció elkészítésekor használhatod fel, ez a különleges bogyós gyümölcs ugyanis számtalan nagyszerű tulajdonsággal rendelkezik, melynek köszönhetően pozitív hatást gyakorolhat az egészségedre! Íme néhány indok, amiért érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztanod a téli vitaminszegény időszakban!

Óvja a húgyútakat

A tőzegáfonyát már évszázadok óta használják a húgyúti fertőzések kezelésére. A gyümölcs hatását illetően többféle kutatási eredmény látott napvilágot. Az első ilyen tanulmányt 1994-ben mutatták be, mely szerint azok a nők, akik naponta 300 ml liter tőzegáfonyalét fogyasztottak, fele annyiszor szenvedtek húgyúti fertőzésektől, mint a placebót kapó csoport.

Úgy tűnik, hogy a gyümölcsben található bizonyos összetevők képesek megakadályozni az E. coli, és más gyulladást okozó baktériumok megtapadását a húgyútak falain. A húgyúti fertőzés az egyik leggyakoribb fertőzés típus, mely antibiotikum szedését teheti szükségessé. A tőzegáfonyának köszönhetően tehát az antibiotikum bevitelt is mérsékelhetjük. A megfelelő hatás érdekében fogyaszthatod édesítetlen lé, szárított, vagy étrend-kiegészítő formában!

Gyulladáscsökkentő

Köztudott, hogy a gyulladás egyike a leggyakoribb kórfolyamatoknak, amely többféle egészségügyi probléma kiindulópontja, illetve alapja lehet.

Így például hozzájárulhat az artritiszhez, az Alzheimer-kórhoz, a daganatos megbetegedésekhez, és a különböző szívbetegségek kialakulásához is.

A polifenolban, C- és E-vitaminban, valamint magnéziumban gazdag tőzegáfonya napi rendszerességgel történő fogyasztása segíthet a testednek felvenni a harcot a gyulladások ellen, valamint erősíti szervezeted védekezőképességét.