A sokoldalú élesztő: szépítő vitaminbomba a konyhában

Írta: ,

Az egyipomiak már évezredekkel ezelőtt használtak élesztőt a kenyér és a sör előállításához. Az emberiség azonban csak nemrég óta tudja, hogy milyen hatást fejt ki erjedés, sütés és főzés közben. 1857-ben Louis Pasteur figyelte meg mikroszkóp alatt az élesztő viselkedését. 

Élesztőgombák

1/5 Élesztőgombák

Az élesztőgombák nem kedvelik a hideget, a zsírt és a sót. Meleg és cukor hatására hirtelen felszaporodnak, mert az élesztőben lévő keményítőből és cukorból alkohol és szén-dioxid lesz.

A szén-dioxidtól lesz magas, laza szerkezetű és jellegzetes aromájú a sütemények és a kenyérfélék tésztája. 

A sütésnél használatos sütőélesztő frissen, kocka formájúra préselve vagy szárítva, por alakban kapható.

A sütőélesztő előállításánál számos módszert használnak az élesztőtörzsek tenyésztésére. 

Az élesztő és az alkohol

2/5 Az élesztő és az alkohol

Nem kétséges, hogy az alkoholos italok kibővítették őseink szegényes étrendjét. A legelső bor több mint 6000 évvel ezelőtt készült Közép-Keleten.

Egy erjesztett italról a babiloni írások is mesélnek, melyet úgy készítettek, hogy árpát vagy búzát vízben áztattak, majd hagyták kicsírázni a napon, ezt követően pedig felforralták és megerjesztették. A suméroknak 15 különböző sörre létezett kifejezésük.

Az alkoholos italok világszerte elérhetőek különböző formában. Az alapanyagokhoz tartoznak a különféle gyümölcsök, gabonafajták és mézek, valamint különböző élesztőgomba törzseket, amelyek az alkoholban lévő cukrok erjesztésért felelősek.

A borászatban a szőlőfajtáktól függően választják ki a borélesztő típusát. Döntő jelentősége van, hogy milyen táptalajon nevelik a gombákat.

Ez lehet tejtermék, melasz, maláta, komló stb., amitől függően édeskésebb vagy kesernyésebb lesz a végeredmény. A sörélesztő a világos- és a barnasör előállításában játszik szerepet.

Vitaminok

3/5 Vitaminok

Az élesztő nagyon sok tápanyagot tartalmaz.

Különösen a B-vitaminok részaránya feltűnő: elsősorban B1-, B2-, B6-vitamin és niacin van benne nagyobb mennyiségben.

Ez a keverék gondoskodik a jó anyagcseréről, valamint lazítja a feszült izmokat és idegeket a stresszes mindennapokban. 

Ásványi anyagok

4/5 Ásványi anyagok

A benne levő folsavnak és biotinnak köszönhetően az élesztő szépítő hatású is, mivel egészséges lesz tőle a bőr, a haj és a köröm.

De az ásványianyag- és nyomelem-tartalom is látható hatást érhet el.

Van benne kálium, nátrium, továbbá kalcium az erős csontokhoz és fogakhoz, magnézium a laza izomzathoz, vas a vérképződéshez és cink az erősebb immunrendszerhez.

Értékes fehérjében is gazdag, ezért kitűnő fehérjeforrás azoknak, akiknek ebből többletre van szükségük, vagyis a vegetáriánusoknak, fejlődő korban levő gyerekeknek, terheseknek, szoptató anyáknak, vagy éppen sportolóknak.

Élesztő a boltok polcain

5/5 Élesztő a boltok polcain

Mindenki ismeri a kocka alakú kis csomagokat, amelyeket az üzletekben sütéshez árusítanak. De újabban számos egyéb változat is kapható, amelyeket érdemes kipróbálni.

A bio-boltokban például, de egyes hiper- vagy szupermarketekben is egyre nagyobb a kínálat ezekből.

Az élesztőpelyhek vagy élesztőpor is ilyen, és ezek nagyon jól felhasználhatóak egyes pikáns vagy édes ételek sószegény fűszerezéséhez.

De arra vigyázzunk, hogy ne a forró ételhez adjuk, mert különben a vitamintartalma nagyon lecsökken.

Élesztő alapú vega szendvicskrémek jól helyettesíthetik a felvágottakat és sajtokat.