A „semmi vacsi” diéta előnyei és hatásai a szervezetedre

Írta: ,

Egyél ötször naponta! Nem, elég háromszor, de az jó bőséges legyen! Tele van az internet ehhez hasonló tippekkel, viszont van egy harmadik kategória, amiről keveset olvashatunk, ugyanis első hallásra meglehetősen félelmetesen hangzik. Ez pedig a „semmi vacsi” diéta. Bemutatjuk neked, hogy miként élhetsz teljes életet akkor is, ha elhagyod a vacsorádat.

Hogyan kell elképzelni? Kép forrása: mydomaine.com

1/8 Hogyan kell elképzelni?

Először is szeretnénk már az elején kihangsúlyozni, hogy ez nem egy újabb őrült diéta, hanem egy életmód. Ez nem a koplalásról szól, hanem egy kiegyensúlyozott életmódról, ahol elegendő időt hagysz a szervezetednek regenerálódni.

Az alapelv az, hogy napközben bármit fogyaszthatsz (mennyiségre odafigyelve!), viszont este már nem eszel semmit, akkor hagyod, had pihenjen a gyomrod.

Mikor is kell az utolsó étkezésedet elfogyasztanod? Mi nem szeretnénk korlátok közé szorítani, ezért ezt magadnak kell kitapasztalnod, hogy mi a tűréshatárod, mindenképpen úgy kell időzítened, hogy a másnapi reggeliig ne éhezz meg.

A reggeli rutin Kép forrása: dailymail.co.uk

2/8 A reggeli rutin

Tehát kezdjük a reggelivel. Fontos, hogy igazán tápláló reggelivel indítsd a napod, különben már délelőtt tízkor korogni fog a gyomrod.

Igen, bőségesen fogyassz szénhidrátot, viszont arra ügyelj, hogy jó szénhidrátokat. Ha édes ízekre vágysz, akkor jöhet joghurt, túró, zabkása, amit kombinálhatsz gyümölcsökkel is akár. A banán, mangó, körte például remek energiaforrások és jó hosszú időre eltelítik a gyomrodat.

Ha nem szereted az édes ízeket reggelire, akkor a tojás remek alternatíva lehet számodra, mert garantáltan elűzi az éhséget. Nyugodtan egyél hozzá egy kis kenyeret is, hiszen most az a lényeg, hogy reggel energiával töltsd fel a testedet.

Ebédre mit? Kép forrása: sunday-suppers.com

3/8 Ebédre mit?

Most nagyon szeretni fogsz minket, mert a válaszunk az, hogy BÁRMIT! Igen, ennek az életformának az az előnye, hogy semmit nem kell megvonnod magadtól. Igaziból ezt kifejezetten azoknak találták ki, akiknek problémát okoznak a mennyiségi korlátok betartása.

Tehát, egyél ebédre bármit, amit megkívánsz és még csak azt sem mondjuk, hogy minimális adagot. Annyit kell enned, hogy érezd, teljesen eltelítődtél. Ehhez javasoljuk, hogy fogyassz levest, főételt és desszertet is. Érezze a tested, hogy megkap mindent, amit kíván és, amire szüksége van.

Utána semmi? Kép forrása: cannellevanille.com

4/8 Utána semmi?

Tudjuk, hogy elsőre elképzelhetetlennek tűnik, de, ha tényleg tápláló ételeket fogyasztasz napközben, akkor nem leszel éhes este. Ehhez kell néhány nap, mire a tested hozzászokik az új életformához, de nagyjából három-négy nap után, már érezni fogod a pozitív hatásokat.

Mi elsőre azt tanácsolnánk, hogy fokozatosan haladj, vagyis próbáld meg, hogy az első héten öt után nem eszel, utána négy óra legyen a cél és végül a délután két-három óra. Azért kell bőségesen bereggelizned, hogy ne éhezz meg pontban délben, így kitolódik az ebéded is, amitől könnyebben bírod ki az estéket.

Akár az is opció, hogy reggeli és ebéd között nassolj valami egészségeset.

Aranyszabályok Kép forrása: davidloftus.com

5/8 Aranyszabályok

Nagyon fontos megértened, hogy ez nem egy diéta, hanem életforma. Légy rugalmas magaddal és haladj fokozatosan! Az is lehet, hogy neked egyáltalán nem válik be, de, ha betartod, garantáltan rá fogsz kattanni.

Másik aranyszabály, hogy ne vonj meg magadtól semmit! Egyél bátrabban, főleg reggelire, viszont ugyanakkor arra is kell figyelned, hogy ne pánikszerűen egyél. Értjük ezalatt, hogy rettegsz az estétől, ezért ebédre akkora mennyiséget fogyasztasz, hogy utána napokig kajára sem bírsz nézni.

Ha jó minőségű ételeket fogyasztasz, akkor ez az életforma teljesen tartható lesz számodra.

Buktatók Kép forrása: doramakun.ru

6/8 Buktatók

Rendszerint ott bukik meg a történet, hogy sokan tetemes mennyiségű ételt fogyasztanak napközben, így persze érthető, hogy este már a hűtőre sem bírnak nézni.

Habár a mennyiségi korlátok itt jóval lazábbak, azért jó, ha nem készíted ki a gyomrodat egy megterhelő ebéddel.

A lényeg, hogy tanuld meg a tested jelzéseit.

Igen, itt kicsit tovább kell enned a kellemes telítettség érzésénél, de semmiképp se forduljon ez át a rosszullét állapotáig.

Jótékony hatásai Kép forrása: jennymoyer.com

7/8 Jótékony hatásai

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy munka után hazaérve kipakolják a hűtőt és gyakorlatilag mindent felfalnak, amit találnak. Ez a módszer nekik remek alternatíva lehet, hiszen egy ilyen „merénylet” után garantált a kajakóma és az ezzel együtt járó rosszullét. Másnap reggel pedig csodálkoznak, ha nyűgösen és fáradtan ébrednek. Ez azért van, mert a szervezetüknek nem adták meg azt a kellő regenerálódási időt, amire valójában szüksége van.

Viszont, ha délután három után már nem terheled a gyomrodat, akkor frissen és kipihenten fogsz ébredni.

Említettük már a legjobbat? Természetesen a kilók is olvadni fognak rólad, főleg a kezdeti stádiumban. Ez egy olyan életforma, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy meghízz, így a jojo effektusnak is búcsút inthetsz.

Megszokás kérdése Kép forrása: elissagoodman.com

8/8 Megszokás kérdése

Mint mindenhez, ehhez az életformához is hozzá tud szokni a szervezeted. Nehéz elképzelni, ha eddig úgy élted az életedet, hogy minden nap bőséges vacsorát készítettél magadnak és a családodnak, de hidd el, hogy nem lehetetlen.

És, ha okosan válogatod össze az ételeidet, akkor biztosan mondjuk neked, hogy nem leszel éhes estére. De ehhez tényleg az kell, hogy tudatosan állítsd össze a napi étrendedet. Legyen benne kellő mennyiségű szénhidrát, fehérje és zsír is.

Programozd át az agyadat arra, hogy mindent megadsz a testednek, amit kíván, csak nem az esti órákban.